BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raffael Sándor: Félek, hogy R. Sándornak hisznek - Enyingi rettegés

Enyingen vasárnap kommandósok álltak készenlétben, hétfőn pedig rendőrautók cirkáltak az utcákon. A helyi romákra vigyáztak, akik attól félnek, hogy a veszprémi merénylet miatt rajtuk állnak bosszút, pedig a körözött Sztojka Iván és családja már nincs a városban.

Az enyingi romák többsége retteg, hogy rajtuk torolják meg Sztojkáék tettét. A vasárnap hajnali veszprémi gyilkosság elkövetésével eddig három személyt gyanúsított meg a rendőrség. A brutális tett után Magyarországról gépkocsin elmenekülő, sárbogárdi Raffael Sándort és a budapesti Németh Győzőt Ausztriában vették őrizetbe, s jelenleg Grazban tartják fogva őket. A harmadik személy, Sztojka Iván enyingi lakos még szökésben van: az ő kézre kerítésére külön nyomozócsoportot alakítottak – írja a Népszabadság.

A 7300 lelkes Fejér megyei kisvárosban felbolydult az élet, amióta kiderült, hogy a veszprémi tragédia egyik gyanúsítottja a földijük. Sztojka Ivánt mindenki ismeri a városban. Jaj, drága uram, menjen innen! - fogja könyörgőre a középkorú roma asszony, amint megtudja, hogy újságíró vagyok. - Nem akarunk semmit sem nyilatkozni, félünk a Sztojkáéktól. Ha meglátják, hogy beszélünk magával, bajba kerülhetünk!

Ugyan már, a Sztojkáék elmenekültek! - inti le az aszszonyt a férje. - Nem tőlük kell félni, hanem a gárdistáktól. Meg a szerbektől. Ki véd meg minket, ha ránk jönnek? Az állítólagos 300 szerb katona - a súlyosan bántalmazott kézilabdás, Zsarko Sesum édesapjához köthető fegyveresek - bosszúhadjáratáról szóló rémhírek rettegéssel töltötték el az enyingi romákat.

Nálam jobban senki nem örül annak, hogy már elfogták az egyik gyilkost - mondja egy ötven körüli roma férfi. - Engem is Raffael Sándornak hívnak, úgy, mint az egyik körözött alakot. Semmi közöm nincs hozzá, nem is ismerem. Csak ezt mások nem biztos, hogy tudják. Félek, hogy összekevernek vele.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.