BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tölgyessy: "Gyurcsány iszonyatos mennyiségű benzint pazarolt el"

Az MSZP-ben eddig mindig lemészárolták a vesztes vezetőt – idézi a Heti Válasz Tölgyessy Péter politikai elemzőt, aki a Deák Ferenc Közéleti Klub tegnapi, "Mi van itt? - Kisebbségi kormányzás gazdasági válság idején" című rendezvényén a parlamenti pártok esélyeiről és a politika erkölcséről is beszélt.

Tölgyessy szerint Gyurcsány akkor lépett a gázra, amikor piros volt a lámpa, és amikor zöld lett, akkor kellett a fékre lépnie. „Iszonyatos mennyiségű benzint pazarolt el” – mondta.

Szerinte Gyurcsány Ferencnek a koalíció szakadásakor választás elé kellett volna állítania az addigi partnert, mondván: „Kedves SZDSZ! Kaptok 4-6 hetet, gondoljátok át! Vagy visszajöttök a koalícióba, vagy én kezdeményezem a parlament feloszlatását." Tölgyessy úgy véli: mélységesen ellentétes a parlamenti váltógazdasággal, hogy nem váltották le a kisebbségbe került kormányt; antiparlamentárisnak nevezte, hogy a fontosabb kérdésekben a szabad demokraták, a kevésbé fontosakban az MDF segíti ki szavazataival Gyurcsány Ferencet.

A másik tényező, ami a kormányfő kezére játszott, éppen a válság volt - állítja Tölgyessy. Gyurcsány ráérzett, hogy ő lehet az árvízi hajós, és ezzel a szereppel hihetetlen csapdát állított a jobboldalnak: nem mondhattak teljesen ellent az összefogásra való felhívásnak, különben az ország cserbenhagyóiként tűntek volna fel, de nem fogadhatták el a kormányfő hamis összefogási felhívását sem.

Az alkotmányjogász kiemelte: ha a Fidesz folyamatosan képtelen gazdasági követelésekkel áll elő, az kormányra kerülése esetén fokozottan üthet vissza; ha hatalomra kerülve nagyjából egy éven belül nem tudja megoldani az előttünk álló problémahalmazt, sőt, nem tudja az országot Szlovákiával versenyképessé tenni, abba könnyen belebukhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.