BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amszterdami repülőszerencsétlenség - Rossz volt a magasságmérő

A holland légiközlekedési hatóságok szerint a Turkish Airlines Boeing gépének katasztrófájában közrejátszott a repülő magasságmérőjének hibája, amely a robotpilótás leszállás során jelentkezett.

Február 25-én a Turkish Airlines Boeing 737-800 járata egy kilométerre az amszterdami Schiphol Reptér mellett a földbe csapódott, a baleset során kilencen életüket vesztették. A holland légügyi hatóság ma közölte: a repülő magasságmérője hibás volt, a gépet pedig robotpilóta szállította volna le - tudósít az AP.

Pieter van Vollenhoven szerint a Boeingen már kétszer tapasztaltak ilyen hibát, ezért a gyártót felszólították arra: tájékoztassa erről az ügyfeleket. A hatóság beszámolója szerint a Turkish Airlines gépe leszállás közben 700 méteres magasságon két méterrel lejjebb vitte a repülőt.

Vollenhoven szerint a legénység beszélgetéséből kiderül: észlelték a magasságmérő hibáját, de nem gondolták, hogy ez gondot fog okozni. Az üzemanyag-mennyiség és a gép sebessége csökkent, amíg 150 méteres magasságnál a repülő a visszaesés veszélyére figyelmeztette a pilótát. A holland hatóság szerint a személyzet azonnal cselekedett, de már nem tudta megakadályozni a tragédiát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.