BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba: Egy előrehozott választás a jövő hét elejéig még megléphető lenne

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében a kormány lemondása megnyugtatná a piacokat - idézi Csaba László közgazdászt az InfoRádió.

Szerinte nem várható a kormány távozása, mert a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet elsősorban a napi érdekeket tartja szem előtt - írja a portál. A kormányon lévő erőket, mint mondta, a nemzetközi kapcsolatok milyensége, a gazdaság élénkülése nem érdekli.

Csaba László szerint a jövő hét elejéig még megléphető lenne egy előrehozott választás, azaz eddig kell kiírni azt ahhoz, hogy az emberek az európai parlamenti választásokkal egy időben voksoljanak a magyar országgyűlési képviselőkre is.

A szakember a tegnapi Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában is a kormányváltás szükségessége mellett érvelt.

Csaba szerint az ország gondjainak háromnegyede hazai okokra vezethető vissza, és csak negyedrészt okolható a nemzetközi gazdasági válság. Véleménye szerint, a kormány egyetlen olyan intézkedést sem hozott, amely elősegítette volna a gazdasági egyensúlyt vagy az euró bevezetését.

A szakemberek többségéhez hasonlóan Csaba is irányát tekintve jónak tartja a kormány intézkedéseit, ám megkésettnek és a jelenlegi helyzetben kevésnek tekinthető. Ráadásul a kormány hitelessége elfogyott: számtalan programot hirdetett, ám egyet sem teljesített.

"Ha szélesíteni akarjuk az adóbázist, akkor megfizethetővé kell tenni a terheket. Az állampolgárnak azt kell látnia, hogy a szomszédja is fizet, s az adóforintokat nem ellopják, hanem szépítik, építik az országot, javítják a közbiztonságot. Ebből a szempontból is előttünk jár Szlovákia. Nálunk most különféle társadalmi csoportok alkudoznak a terhek elosztásáról. Ott tartunk, mint a hetvenes-nyolcvanas években" - tette hozzá az egyetemi tanár.

Csaba a Reformszövetség javaslatait több felkészült és hiteles szakértő által kidolgozott műhelymunkának tartja, ám a kormánynak kell vállalnia, hogy "nem adhatja át, s nem vehető át tőle a politikai felelősség".  "Az elmúlt időszakban számos tanulmány készült a különféle kerekasztalok munkája nyomán is. Ezekben az a közös pont, hogy egyik sem valósult meg, de még törvényjavaslat sem született belőlük. Ezek fényében ennek a kormánynak javaslatokat adni az erőforrások elpocsékolása" - fejtette ki a közgazdász.

Mint ismeretes, a Reformszövetség javaslatait Gyurcsány Ferenc először imponálónak, de javaslataik társadalmi hatását dermesztőnek nevezte, ám az OÉT mai ülésén már a szervezetnél is radikálisabb megoldásokról beszélt

Az SZDSZ és az MDF a Parlament elé terjesztené a csomagot.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap a szövetség tagjaival történt találkozás után egyértelműen elutasította a csomagot. Az ellenzéki párt elnöke szerint "más dimenzióban kell megfogalmazni a teendőket", a párt programjába semennyire sem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai.

A munkaadók támogatják, míg a munkavállalók inkább ellenzik a javaslatokat. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint a Reformszövetség csomagja több szempontból jobb a kormányénál: több reformértékű lépést tartalmaz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.