BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama titkos levele - Érdekes felvetések

Barack Obama amerikai elnök három héttel ezelőtt titkos levélben fordult Dimitrij Medvegyev orosz elnökhöz, melyben felvetette: Amerika kész elállni a tervezett kelet-európai rakétavédelmi rendszerének telepítésétől, amennyiben Moszkva segít megállítani az iráni rakétafejlesztési programokat - írja a The New York Times.

A lap szerint ugyan a levél nem tartalmazott konkrét "csereüzletet", annak tartalma egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok hajlandó együttműködni és közös megoldást találni Oroszországgal a korábban oly sok feszültséget okozó kérdésben. Moszkva jelentős katonai, diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokkal bír Teheránban, ám eddig elhatárolódott a korábbi washingtoni egyoldalú, keménykezes politikától.

A névtelenségüket kérő hivatalos források kiemelték: nem azt várják, hogy "próba-szerencse" alapon tegyenek közösen egy kísérletet a leszerelésre - az iráni fenyegetésnek egyértelműen meg kell szűnnie. "Ha nincsen iráni rakétaprogram, akkor nincsen szükség [a kelet-európai] kilövőállomásokra sem" - mondta két héttel ezelőtt Robert Gates, amerikai védelmi miniszter egy krakkói NATO-találkozón.

Obama beiktatása után maga is kapott levelet Medvegyevtől. Válaszlevelével újabb lépést tett az "orosz-amerikai kapcsolatok újraindítása" felé: az iráni ügy mellett kiemelte az idén lejáró rakétakorlátozási szerződések meghosszabbítását, valamint együttműködést az afganisztáni hadműveletben.

A két ország külügyminiszterei, Hillary Clinton és Szergej Lavrov pénteken találkoznak Genfben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.