BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb a baleset a sztrádákon

Az útkategóriák közül a sztrádák forgalombiztonsága a legkedvezőbb - derül ki Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. elmúlt évek eseményei alapján készült elemzéséből.

A hazai autópályákon gyakorlatilag háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon, ugyanakkor az egyes balesetek átlagosan súlyosabbak, hiszen a forgalom átlagsebessége is lényegesen nagyobb.

Tavaly összesen mintegy 80 kilométerrel nőtt a társaság kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat hossza és kilenc százalékkal emelkedett a futásteljesítmény (a járművek által megtett út hossza), ami megfelel a korábbi évek tendenciájának. A növekvő forgalom és a nagyobb úthálózat ellenére a személyi sérüléses balesetek száma mintegy egy százalékkal, az összes - az anyagi káros - balesettel együtt vizsgálva pedig közel 16 százalékos csökkent.

Örvendetes hír az is, hogy a halálos kimenetelű események száma is nyolc százalékkal csökkent (2007-ben 37, míg 2008-ban 34 ilyen eset történt az ÁAK kezelt gyorsforgalmi úthálózaton). A járművek által megtett út hosszát is figyelembe vevő 2008-as relatív baleseti mutatók szintén a közlekedésbiztonsági helyzet egyértelmű javulását jelzik a hazai gyorsforgalmi úthálózaton. Ezt támasztja alá, hogy a 100 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma 6,2 százalékkal csökkent, és a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények súlyosságát figyelembe vevő súlyozott relatív baleseti mutató is 19,3 százalékot javult 2007-hez képest.

A balesetek kiváltó okainak eloszlásában a 2006-os és 2007-es esztendőhöz viszonyítva nem következett be számottevő változás. Az első helyet továbbra is a figyelmetlen vezetés (24 százalék), a másodikat a követési távolság be nem tartása (20 százalék) foglalja el.

Az ÁAK Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz a balesetek számának és súlyosságának csökkentése érdekében, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan idén is folytatja közlekedésbiztonsági programját. Ennek sarkalatos pontjai a megbocsátó környezet kialakítása, az utoléréses balesetek számának csökkentése, a biztonsági öv viselési arányának növelése, valamint a leállósávon történő balesetek csökkentése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.