BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki, hogyan harcol és küzd az EP-hatalomért?

Politológusok szerint míg a Fidesz kétfrontos harcot vív az európai parlamenti választási (EP) kampányban, s ezen belül a Jobbikkal vívott harc a fontosabb, addig az MSZP azért küzd, hogy minimalizálja a veszteséget; a szakértők a szocialisták és a Fidesz hétvégi kampánynyitójával összefüggésben nyilatkoztak vasárnap az MTI-nek.

A Fideszt a Jobbik erősödése nagyobb kihívás elé állítja, mint az MSZP-vel szembeni kampányolás - vélekedett Juhász Attila, a Political Capital elemzője - idézi a BAMA a távirati irodát.

Mint rámutatott, a Jobbik erősödése azért is nagy kihívás, mivel a Fidesznek fontos a radikális szavazók visszahódítása, oly módon, hogy közben ne lehessen radikalizmussal vádolni.

Kiszelly Zoltán is egyetért azzal, hogy a Fidesznek az igazi csatát a Jobbikkal kell megvívnia, hiszen a legnagyobb ellenzéki pártnak nem érdeke, hogy a tőle jobbra álló párt bejusson az EP-be.

Ezt követően ugyanis nagyobb lenne az esélye, hogy a magyar parlamentbe is bejusson, ami végképp nem érdeke a Fidesznek - jegyezte meg.

Érdekes jelenségnek nevezte az elemző, hogy míg a "Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal" szemben kampányol a Fidesz, addig a Jobbik elleni kampányt a fideszes médiára bízták, oda "kiszervezték".

Kiszelly Zoltán értékelése szerint - amivel Juhász Attila is egyetért - a Fidesz kampányának fontos eleme az aláírásgyűjtés a "három csapás"-törvényjavaslathoz, hiszen ezzel is megszólítják a választóikat, s egyben nehezítik a Jobbik érvényesülését, amely hasonló lépéssel próbálkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.