BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kölcsön kenyér visszajár: kiutasítottak két kanadai diplomatát az oroszok

Oroszország kiutasított két kanadai diplomatát a moszkvai NATO-központból azután, hogy a múlt héten a brüsszeli NATO-központból kémkedés gyanújával kitettek két orosz küldöttet.

A diplomáciai konfliktusra azután került sor, hogy a NATO Grúzia földjén kezdett hadgyakorlatba (Cooperative Longbow 09); továbbá az atlanti szervezet még májusban újabb gyakorlatot tervez (Cooperative Lancer 09). Előbbi 220, utóbbi 400 főt mozgat meg, és egyik esetben sem használnak nehézfegyverzetet. Kilenc hónappal a dél-oszét konfliktus után pedig éppen kezdett a NATO-orosz együttműködés sínen lenni - idézi fel a BBC elemzője - így azonban ismét hűvösre fordult a diplomáciai viszony a két fél között.

Az oroszok a NATO információs hivatalának igazgatóját és helyettesét utasították ki az országból.

A NATO-orosz kapcsolatot külön rontotta az elmúlt hónapban kirobbant kémbotrány, amikor Észtországból több ezer oldalnyi terjedelmű titkosított anyag került Moszkva kezébe.

Moszkva az említett hadgyakorlatot eleve puszta provokációnak ítéli meg; egy NATO-közlemény szerint pedig éppen az orosz lépés az, ami indokolatlan és "kontraproduktív".

Négy ország utólag mondta vissza részvételét a grúziai gyakorlatban: Örményország, Kazahsztán, Moldova és Szerbia mind szoros viszonyban állnak Oroszországgal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.