BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ján Slota: "A magyarok célja Szlovákia lejáratása"

Az SNS elnöke újabb kirohanást intézett Magyarország ellen, mivel szerinte félremagyarázzák a nyelvtörvényt, lejáratják Szlovákiát, melynek szuverinitása ellen folytatnak kampányt.

„Magyarország kiirtotta a területén élő nemzeti kisebbségeket, és a szlovák, valamint néhány más kisebbség maradékának szinte semmiféle jogai sincsenek” – jelentette ki csütörtökön Ján Slota.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét mélyen kiábrándítottak a szlovákiai magyar intézmények „arrogáns és abszurd” nyilatkozatai, illetve kezdeményezései, amelyek a magyarországi, valamint a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának európai parlamenti képviselőivel egyeztetve szüntelenül támadják a szlovák államnyelvtörvény nemrégiben elfogadott módosítását.

Slota úgy látja, hogy a magyar bírálatok egyeztetve vannak, és céljuk Szlovákia lejáratása. A pártelnök szerint a nyelvtörvénnyel kapcsolatban félretájékoztatják a közvéleményt, és Magyarország kiélezett kampányt folytat a szlovák szuverenitás ellen.

Ősellenségek fogtak össze a nyelvtörvény ellen

„A frakcióvezetők előreláthatólag jövő hétfőn írják alá a szlovák nyelvtörvény ügyében a közös politikai nyilatkozatot” – jelentette ki Kóka János.

Az SZDSZ frakcióvezetője szerint példa nélküli, hogy egy európai ország a jelentős számbeli fölénnyel rendelkező társadalmi többség nyelvét akarja úgymond megvédeni a kisebbséggel szemben. Kóka kiemelte, hogy a magyar politikusok véleménye a problémát illetően azonos, egységesen kívánnak fellépni minden rendelkezésre álló fórumon azért, hogy a jogszabály ne lépjen életbe szeptember elsején.

A négy parlamenti párt egyeztetés után július 15-én az Országgyűlés elnökével közösen tanácskozást tartott a lehetséges diplomáciai, politikai és nemzetközi jogi lépésekről, továbbá a liberális szövegjavaslat alapján megállapodtak egy közös, négypárti nyilatkozat elfogadásáról is.

Malina Hedvig: még mindig nincs hivatalos orvosi vélemény

Véleménykülönbségek miatt továbbra sem tudni, mikor készül el a hivatalos orvosi szakvélemény Malina Hedvig, a három éve Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklány ügyében – írják a szlovákiai lapok.

Az orvosi állásfoglalásnak arra a kérdésre kellene választ adnia, hogy valóban megverték-e Malina Hedviget, ahogy azt ő állítja, vagy csak a diáklány kitalációjáról volt szó, ahogy ezt röviddel az eset után a szlovák kormányfő és belügyminisztere, Robert Fico és Robert Kalinák állította.

A Komensky Egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas szakértői véleményében azt írja: a nyitrai városi kórház márciusban elhunyt igazgatója, Viktor Zák állítólag nyomást gyakorolt az intézmény orvosaira, hogy Malina Hedvig érdekében tanúskodjanak, s állítsák azt, hogy a lányt megverték. Többen azonban kifogásolják, Labas sebész, és Malina Hedvig állapotának felméréséhez és az akkori diagnózis elbírálásához azonban traumatológus, neurológus és pszichiáter is szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.