BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiss Péter és Szekeres novemberben kikerül a kormányból?

Kiss Péter és Szekeres Imre miniszteri, míg Ujhelyi István és Simon Gábor államtitkári posztjától válhat meg novemberben, ha a kongresszus megszavazza az MSZP elnökségének javaslatát, mely szerint az országos választási bizottság tagjai lépjenek ki a kormányból.

„November végén lépjen ki a kormányból az, aki a párt országos választási bizottságában (ovb) konkrét pártbéli feladatot kap” – javasolja a Népszabadság forrásai szerint Lendvai Ildikó pártelnök az MSZP szombati, várhatóan zárt kongresszusán, a zuglói Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában. Az ötletet Baja Ferenc, a párt szocialista platformjának vezetője vetette fel, hogy aki pártvezetésben vesz részt, az ne legyen kormánytag.

Elképzeléseit a pénteki elnökségi ülésen terjesztette be, a nyilvánossággal korábban nem osztotta meg. „A kormányban, a frakcióban, és az elnökségben is egész embert kívánó, nagy teljesítményt igénylő feladatok vannak” – mondta kérdésünkre Baja Ferenc. Az infokommunikációért felelős kormánybiztos szerint a kabinetben a legfontosabb feladat jelenleg a válságkezelés, és a stabilitás biztosítása.

A képviselőcsoportban magas szintű szakpolitikai, gyors elemző, energikus munkára van szükség, hogy szakmailag megalapozottá tegyék a kormány döntései. Az elnökség tagjainak pedig újjá kell építeniük a szocialista pártot. „Ezeket a fontos feladatokat nem lehet megosztottan elvégezni, a feladatokat szét kell választani” – érvelt javaslata mellett Baja.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter, és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter jelenleg a június 9-én megalakult ovb tagja, így ha a szombaton összeülő kongresszus megszavazza Lendvai javaslatát, akkor ősszel el kell hagyniuk bársonyszéküket. Ujhelyi István, a MeH, míg Simon Gábor a Szociális és Munkaügyi minisztérium államtitkára, s mindketten az ovb tagjai, így ősszel elvileg nekik is távozniuk kellene a kormányzati munkából.

Szombaton egyébként az ovb-t kibővíti és újra létrehozza a kongresszus. „A bizottság olyan emberekkel egészül ki, akik a megyei jogú városok, a falvak, a vidék szempontjait képviselik, illetve a kormánnyal való közvetlenebb kapcsolatot biztosítják” – hangoztatta Lendvai.

Lukács Zoltán, Komárom-Esztergom megyei pártelnök az Index-nek adott nyilatkozatában azt szorgalmazta, hogy megyei elnökök se legyen kormánytagok. Ujhelyi az keddi elnökségi ülésen azt is felvetette fel, hogy az az ovb-tag, akinek a munkája teljes embert kíván a választásokig, adja át kabinetbeli posztját. Ezzel a Népszabadság szerint Szekeres is egyetértett.

„A szombati kongresszuson nem lesznek szerintem érdemi személycserék, ősszel lehet majd tisztújítás, addig is intenzíven kell dolgozni” – nyilatkozta Baja Ferenc. Kiss Péter az elnökségi ülés után azt közölte, hogy a jelenlévők kétharmada által támogatott menetrend szerint ősszel módosíthatnak majd alapszabályt, mely alapfeltétele a tisztújításnak. A küldöttcsoportok tegnap amellett foglaltak állást, hogy szombaton ne legyenek napirenden a személyi kérdések, így bizalmi szavazás sem lesz.

Ősszel döntenek majd az MSZP választási programjáról, a miniszterelnök-jelöltről, az országos listáról, és az új elnökségről is. Az új kormányfő-jelöltnek, Lendvai várhatóan átadja majd a pártelnöki posztot. A kongresszus novemberben lehet majd, a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után.

„Az MSZP kongresszusán az elmúlt kormányzati időszak értékelése mellett a pártnak szembe kell néznie az eddigi politikai gyakorlatával is” – hangoztatta Kiss Péter Egerben. Az MSZP alelnöke szerint három kérdésben, a hétköznapok szociális biztonságának kérdésében, illetve a közrend-közbiztonság tekintetében és az elittel szemben támasztott morális követelmények ügyében mindenféleképpen új politikai szakaszt kell kezdenie a pártnak.

Az élcsapat

Az MSZP Országos Választási Bizottságának tagjai: Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes; Lamperth Mónika elnökhelyettes, Kiss Péter alelnök, Mesterházy Attila alelnök, frakcióvezető, Ujhelyi István alelnök, Simon Gábor a választmánya elnöke; Brecskáné Nagy Mária pénztárnok; Puch László pártigazgató. A testület tagjai közül jelenleg kormányzati pozíciót Kiss Péter (társadalompolitikai miniszter), és Szekeres Imre (honvédelmi miniszter) visel. Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, Ujhelyi István pedig a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.