BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tilos cigizni a nyilvános helyeken Európa legdohányosabb országában

Görögországban mától tilos dohányozni a nyilvános helyeken. Athéni megfigyelők szerint Európa „legdohányosabb” országában igencsak nehéz lesz érvényt szerezni a tilalomnak, így tartani lehet attól, hogy kudarcot vall az új törvény.

A füstölés visszafogására azért van nagy szükség Hellászban, mert évente mintegy 20 ezer ember hal meg e káros szenvedély következtében a lakosság 42 százalékát kitevő dohányzók közül – idézi Dimitrisz Avramopulosz egészségügyi miniszter véleményét az EUbusiness.

Szakértők szerint Görögország az új törvénnyel mérföldekkel maradt le a többi európai államtól a dohányzásra vonatkozó szabályok szigorításában. Az ország illetékesei már kétszer – 2002-ben és 2003-ban – is megpróbálkoztak hasonló törvény érvényre juttatásával – ezek értelmében csak a kijelölt helyeken lehetett volna dohányozni – eredménytelenül.

A mostani törvény kikényszerítésében azonban eltökélt a kormány. Avramopulosz meg van győződve arról, hogy az EU-tag Görögország e téren is képes a felzárkózásra. Az új jogszabály értelmében betiltják a dohányzást a kórházakban, iskolákban, tömegközlekedési járműveken és minden egyéb nyilvános helyen. Aki megszegi a tilalmat, 500 eurós (mintegy 140 ezer forintos) büntetésre számíthat, a dohányzást elnéző vendéglátóhelyek tulajdonosait pedig kétezer euróra bírságolják.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.