BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klímaultimátum Bajnaitól

Az unió tehermegosztási javaslata az éghajlatváltozást előidéző károsanyag-kibocsátás csökkentésével összefüggő költségek viselésére elfogadhatatlan a jelenlegi formában. Így nyilatkozott Bajnai Gordon magyar miniszterelnök a visegrádi csoport soros elnökeként kilenc keleti uniós tagállam nevében Brüszszelben, ahol sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szóban forgó országok ellenzik az EU jelenlegi tervét a klímaváltozás kezelésére. Az ultimátummal felérő bejelentés néhány órával előzte meg az uniós csúcs megnyitását.

Az EU ma záruló állam- és kormányfői találkozójának a fő témája és tétje: az unió huszonhét tagállama közös álláspontot alakítana ki a decemberi koppenhágai klímacsúcsra. Ezen a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv helyébe lépő globális környezetvédelmi megállapodást kellene elfogadni.

Az említett államok a koppenhágai klímakonferenciára készülő közös álláspont tervezetében azt kifogásolják, hogy az egyenlőtlen teherelosztást vetít előre a 27 EU-tagállam között. A belső nézetkülönbségek mélységét jelzi, hogy erről a témáról a múlt héten a pénzügyminiszterek nem tudtak megállapodni. A tervezet szerint az EU 2020-ig évente 2–15 milliárd euróval támogatná a fejlődő országok felkészülését a klímavédelemre, ugyanakkor a javaslat nem szól arról, hogy ha a tagállamokra jutó teher aránytalanul nagy lenne, akkor miként kompenzálnák őket.

Az Európai Unió tavaly azt vállalta, hogy mindenki mástól függetlenül 20 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig, de 30 százalékos mérséklést is megvalósít, ha a fejlődő országok – főleg Kína és India – hasonló ígéretet tesznek. Ami a fejlett országokkal kapcsolatos európai elvárásokat illeti, az EU-csúcs résztvevői az 1990-es szinthez képest 80–95 százalékos kibocsátáscsökkentést javasolhatnak 2050-re. BruxInfo, EurActiv, Reuters

Borúlátás

Napról napra nő a borúlátás a közelgő koppenhágai klímacsúcs sikerével kapcsolatban, nem kis részben éppen az unión belüli nézeteltérések miatt.

A minap már Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős vezetője is úgy nyilatkozott, hogy aligha várható átfogó megállapodás Koppenhágában, és inkább csak politikai jellegű egyezségre van esély.

A minap már Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyekért felelős vezetője is úgy nyilatkozott, hogy aligha várható átfogó megállapodás Koppenhágában, és inkább csak politikai jellegű egyezségre van esély. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.