BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sarkozy mégsem szeretné Blairt? - "Gond lehet"

Nicolas Sarkozy ma úgy nyilatkozott: gond lehet Tony Blair számára, ha az Egyesült Királyság nem lép be az eurózónába. A francia elnök az elsők között vetette fel a volt brit miniszterelnök nevét, mint potenciális EU-elnökét.

Tony Blair ugyan soha nem erősítette meg, hogy jelöltetné magát az Európai Unió elnöki posztjára, de az elmúlt hónapokban egyre többször merült fel a neve ebben a témában. Nicolas Sarkozy, Blair korábbi támogatója a Le Figaro című lapnak úgy nyilatkozott: korai lenne megmondani, hogy Blair megfelelő jelölt-e. A francia elnök emellett hozzátette: a jelöltség tekintetében gondot jelenthet, ha az Egyesült Királyság továbbra sem lép be az eurózónába – idézi az AFP.

Sarkozy szerint megvitatják a kérdést, mivel két elképzelés közül kell választani: az EU elnök legyen erős és karizmatikus vagy pedig a konszenzusteremtés és a munkaszervezés legyen az erőssége?

A Financial Times 2007-ben számolt be arról, hogy Nicolas Sarkozy Angela Merkellel és más európai vezetőkkel tárgyalt arról, hogy Tony Blair legyen az Európai Unió első elnöke. Egyes tagországok, így Belgium, Hollandia és Luxemburg már jelezték: szerintük Blair nem eléggé Európa barát ahhoz, hogy betöltse az elnöki tisztséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.