BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mesterházy lehet a befutó, de Gyurcsányra is számít az MSZP

Heteken belül meghozza hivatalos döntését az MSZP országos elnöksége a miniszterelnök-jelölt személyéről. A frakcióvezető Mesterházy Attila lesz a kormányfőjelölt és a listavezető is.

Várhatóan november 24-én vagy december 1-jén nevezi meg hivatalos jelöltjét az MSZP országos elnöksége a miniszterelnök-jelölti posztra. A jelöltről a választmány is állást foglal a december 12-i kongresszus előtt. A hivatalos jelölést ez a testület fogadja majd el - értesült a Népszabadság.

Lehetséges nevek persze jócskán akadtak. Kovács László uniós biztos a Világazdaság Online-nak adott interjújában jelentette ki, hogy komolyan fontolóra venné a jelöltséget, míg a liberális kötődésű Hírszerző Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetőjét szellőztette meg, mint potenciális miniszterelnök-jelöltet.

Sajtóértesülések szerint a befutó az MSZP kormányfőjelöltje Mesterházy Attila frakcióvezető lesz. Úgy tudni, eldőlt az is, hogy Mesterházy egyúttal az országos lista első helyét is megkapja; frakcióvezetőként pedig a választások után is számítanak rá. A szocialisták parlamenti frakciólapjának, a Balközépnek már a júniusi számában - címlapján Mesterházyval - kiemelték, hogy a Nézőpont Intézet felmérése szerint a közvélemény Szili és Lendvai mellett Mesterházyt várja befutónak. A Balközép megírta azt is: "figyelemre méltó", hogy az MSZP-szavazók körében 27 százalékkal Mesterházy a legnépszerűbb.

Mesterházy jelöltsége csak azért lehet kérdéses, mivel információink szerint az elnökségben helyet foglaló „öregek”, vagyis a régi funkcionáriusok – Lendvai Ildikó pártelnök, Kiss Péter és Szekeres Imre – mindent megtesznek azért, hogy ne a szocialista párton belülről állítsanak miniszterelnök-jelöltet, vagy ha mégis, az illető semmiképpen ne legyen fiatal, aki esetleg a következő ciklus elején, amikor minden bizonnyal ellenzékbe kényszerülnek a szocialisták, szembefordulna a párt gyeplőjét kezében tartó, a személyi és tartalmi újítást gátló mostani vezetéssel.

Az MSZP nem kizárólag Mesterházyra épít majd a kampányban. Az országos lista első tíz helyén szereplő politikusokra számítanak: ebben Mesterházy, Lendvai, Kovács László és az elnökség tagjai mellett benne lesz Botka László szegedi polgármester és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

A nagy kérdés persze nem csak az volt az MSZP-n belül, hogy kit jelöljenek, hanem az, hogy ki vállalja is a jelöltséget, hiszen minden jel arra mutat, hogy történelme legnagyobb bukása felé halad a szocialista párt. Részben ezért a már korábban a köztudatba dobott jelölt-esélyesek már jó előre siettek kijelenteni: nem vállalják a megmérettetést.

Így tett a napokban Gráf József mezőgazdasági miniszter, Bajnai Gordon kormányfő, de az is szóba került, hogy Bárándy Pétert, a Medgyesy-kormány volt igazságügy-miniszterét szeretnék a szocialisták miniszterelnök-jelöltnek.  A hírt a Klubrádió Kontra című műsorában cáfolta az érintett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.