BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önvédelem a konyhában – élelmiszerbiztonság a mindennapokban

Az élelmiszer-kereskedelem globalizációja világszerte sok fogyasztó számára jelentett pozitív változást: gazdasági fellendülést hozott és kiszélesítette a beszerezhető élelmiszerek választékát.

A határok eltűnése következtében azonban az élelmiszeriparnak új típusú kihívásokkal is szembe kell néznie, elsősorban azzal, hogy miképpen működtethető egy olyan világméretű hálózat, amely mindenhol képes biztosítani a biztonságos és kiváló minőségű terméket.

A látható jellemzők azok, amelyeket a fogyasztók önmaguk is könnyedén meg tudnak állapítani.

  • Érzékszervi tulajdonságok – pl. megjelenés, a látható szennyeződések hiánya, szín, íz, illat, szerkezet,
    hőmérséklet, állag.

  • • Fizikai tulajdonságok – pl. oldékonyság.

  • • Csomagolás – pl. tetszetősség, modernitás, épség, sérülések hiánya, tisztaság, a csomagolás
    funkcionális (mikrohullámú sütőben melegíthető-e), promóciós és környezetvédelmi vonatkozásai.

  • • Kényelem – pl. a csomagolás ésszerűsége (visszazárható-e), a csomagolóanyag további
    felhasználásnak lehetőségei, egy adag mérete, a termék eltarthatósága, az étel elkészítésének
    egyszerűsége, elérhetőség.

  • • Információ – pl. általános információk, azonosítás, eredet, összetétel, elkészítési mód, javasolt
    receptek, tápérték, nettó összetevők, ár, lejárati idő, reklámszövegek, promóciók.

  • • Összetétel – pl. összetevők, adalékanyagok.
    A rejtett jellemzők közé tartozik a legtöbb élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tulajdonság. Ezeket a
    jellemzőket egy átlagember nem tudja a vásárlás vagy a fogyasztás időpontjában megállapítani.

  • • Biztonság – kórokozók, természetes méreganyagok, szennyeződések és egyéb vegyületek hiánya.

  • • Tápérték – egyes tápanyagok jelenléte, bizonyos, a hasznos anyagok felszívódását gátló anyagok
    („anti-tápanyagok”) hiánya, energiatartalom.

  • • Jogi háttér – összetétel, adalékanyagok, címke-használat, nettó összetétel, regisztráció stb.
  • Nyilvánvaló, hogy a látható minőségi jellemzőkkel kapcsolatos döntéseinket és igényeinket önállóan is meg tudjuk fogalmazni. A rejtett minőségi jellemzők esetében azonban kénytelenek vagyunk a gyártókra
    és az állami szervezetekre hagyatkozni, amelyek meghatározták a szabványértékeket, és biztosítják azok betartását.

    Az egyéni vásárlók élelmiszerbiztonsággal összefüggő aggodalmukat és nézeteiket úgy is kifejezésre juttatják, hogy elkerülik azokat az élelmiszereket, amiktől tartanak. Ennek egy szembeötlő példája volt, amikor a kergemarhakór-válság idején elterjedt a bio-élelmiszerek, és visszaesett a húsok és húsból készült termékek fogyasztása.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.