BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tölgyessy: Az MSZP történelme legnagyobb bukása előtt áll

A története legnagyobb bukása előtt álló MSZP irányítás nélkül működik, csak Gyurcsány Ferenc hisz abban, hogy vezetni képes a baloldalt, ő viszont a másik oldaltól való rettegésre épít, ami nagyon messze van a parlamentáris demokráciától – mondta Tölgyessy Péter

A fél éve kormányon lévő Bajnai-kabinet sikerrel megtette ugyan  azt, amit a Nemzetközi Valutalap diktálta szűk mozgástérben megtehetett, és ezért egyértelműen dicséretet érdemel, de ahogy egy kis levegőhöz jutott, rögtön előjöttek a régi szocialista beidegződések – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az alkotmányjogász szerint ezek diktálták a távhő áfájának csökkentését, bár az nem hoz majd érezhető megtakarítást az érintetteknek, illetve azt, hogy a korábbi bejelentések ellenére mégis lesz nyugdíjkorrekció. Mára az is nyilvánvaló, hogy az ország felzárkózása lefékeződött, hiszen míg az utolsó négy évben a tíz új uniós tagország gazdasága átlag 23 százalékkal nőtt, a magyar GDP mindössze 9,9 százalékkal bővült, azaz az ország messze a lehetőségei alatt teljesít.

Bár Tölgyessy úgy látja, az MSZP valamivel jobban áll annál, amit a közvélemény-kutatások adatai most mutatnak, mert végül többen szavaznak majd rá, ahányan azt most mondják, azt valószínűsíti, hogy a párt támogatása így is közel negyedére csökkenhet.

A párt ötven mandátum alá valószínűleg nem megy ugyan, de így is története legnagyobb bukása előtt áll, és nagyon sok embere fogja pillanatok alatt mindenét elveszíteni, csoda, hogy nincs nagyobb veszekedés, csak a szokásos kiszivárogtatás - véli az alkotmányjogász, aki úgy látja, az MSZP mostanra gyakorlatilag minden vezetés nélkül működik.

Bár Lendvai Ildikó hősiesen állja az ütéseket, nyilvánvalóan nem alkalmas a baloldal vezetésére, és a fiatalok között sincs ilyen ember. Tölgyessy szerint ma már csak egy valaki hisz abban, hogy képes lehet a baloldal vezetésére, a pénteken ismét nyilvánosság elé állt Gyurcsány Ferenc, ő viszont egyértelműen a másik oldaltól való rettegésére épít, ami pedig nagyon messze van a parlamentáris demokráciától. Aki így beszél, az nem demokrata, ráadásul - teszi hozzá az alkotmányjogász -, úgy tűnik, a katasztrófától való félelem nem is jó politika, hiszen Orbán Viktor soha nem látott előnnyel vezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.