BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harc a nyugdíjasokért - Egymásnak üzengetnek a pártok

Üzenget egymásnak a Fidesz és az MSZP, egyaránt a másikat vádolva azzal, hogy tervei elapasztják az időskori ellátásokat. A HVG összegyűjtötte az állításokat és a tényeket.

A lavinát a Figyelő című hetilapnak a Fidesz nyugdíjterveiről megjelent cikke indította el. Az újság Varga Mihályra, a párt vezető gazdaságpolitikusára hivatkozva azt írta, hogy hatalomra kerülése esetén a Fidesz a nyugdíjrendszerben a svéd modell bevezetését tervezi, önfinanszírozóvá téve a Nyugdíjbiztosítási Alapot. E szerint az ellátásokat kizárólag a befolyó járulékbevételekből fedeznék, a központi büdzséből, azaz adóbevételekből nem.

A szocialisták azonnal lecsaptak a hetilapban közöltekre, mondván: a Fidesz tervei nyugdíjkatasztrófához vezethetnek, mert 15-20 százalékkal megnyirbálnák a már ellátásban részesülők járadékait, a nyugdíjkorhatár pedig akár 70 évre is emelkedhetne. Nem sokkal később Varga Mihály a az MTI-nek már tagadta, hogy a Fidesz bármiféle modell bevezetését tervezné.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője ezután ellentámadásba lendült. Többek között azt állította, hogy a szocialista kormányzás alatt évről évre csökkent a nyugdíjak reálértéke (a statisztikák szerint 2002–2008 között ez valójában csak a 2007-es évre volt igaz, bár valószínűleg rossz évről tanúskodnak majd a 2009-es adatok is). Szijjártó szerint a szocialista kormányok intézkedései következtében alapvetően a nyugdíjasok által vásárolt termékek és szolgáltatások árai nőttek.

Tény, hogy érte néhány érvágás a nyugdíjasokat a szocialista kormányzás alatt - írja a HVG. Tiszavirág-életűnek bizonyult például az 13. havi nyugdíj. A 2008-ban és azt követően nyugdíjba vonulóknál már teljesen nettósítják a nyugdíjat, vagyis a nyugdíjalapból nemcsak az adót, hanem a járulékot is levonják. Szocialista kormányzati ciklusban lett adómentes, majd – a Fidesz-kormány gyakorlatához hasonlóan – adóterhet nem viselő járandóság a nyugdíj; ez a szabály magasabb adókulcs alá tolhatja a nyugdíjas jövedelmét. Baloldali kabinet vezette be azt is, hogy a korhatár alatti nyugdíjasok ellátását csak akkor lehet folyósítani, ha a nyugdíjjárulék-köteles jövedelmük nem haladja meg a minimálbér 12-szeresét.

A mérleg másik serpenyőjébe is jutott azonban az elmúlt nyolc év szocialista kormányzása alatt. Visszaállították a Fidesz-kabinet által megszüntetett, a kevéske járadékból élőket segítő méltányossági nyugdíjemelést. Beadta a derekát a Bajnai-kormány arra a szakszervezeti kérésre, hogy a 2009 végére megszüntetni tervezett korengedményes nyugdíjazás az idén még fennmaradjon. Erre az ellátásra akkor van lehetőség, ha a munkáltató előre, egy összegben befizeti a Nyugdíjbiztosítási Alapba a munkavállaló előrehozott nyugdíjkorhatárának eléréséig a nyugdíját. Így erre már esélyt kaphatnak az 1953-ban születettek is.

A nyugdíjkérdés megoldása ugyanakkor sürgető, az aktuálpolitikán túlmutató szükségszerűség. Több uniós tagállam is konkrét lépéseket helyezett kilátásba 2010-re a nyugdíjrendszerek egyre nagyobb terhet jelentő finanszírozásának átalakításával kapcsolatban.

HVG, Figyelő, Népszabadság-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.