BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bokros: a nyugdíj nem a szociális ellátás része

Öt kérdést próbált körüljárni Bokros Lajos és Ungár Klára a Kossuth Klubban rendezett vitájuk során.

A két politikus a tegeződő viszony ellenére igen élesen bírálta egymást: Ungár többnyire dogmatizmussal, Bokros pedig azzal vádolta beszélgető partnerét, hogy nem olvasta elég alaposan az MDF programját. A felek szinte egyetéen pontban sem értettek egyet - tudósította a Népszava.

Bokros Lajos több alkalommal aláhúzta, hogy a szociális rendszer fenntartása nem mehet a munkára ösztönzés rovására, szerinte jóval kevesebb embernek kellene több segélyt kapnia. Ungár azonban úgy vélte, hogy ezek a munkanélküliek nem választott életmódot folytatnak, és egy minimális szociális biztonságot meg kell teremteni. Szerinte az érintettek a segély mellett feketén is dolgoznak, ami egyrészről jelzi, hogy dolgoznának, másrészről viszont fokozza a társadalom velük szemben táplált dühét.

Bokros Lajos az adókkal kapcsolatban elmondta, hogy csökkentenék a munkát terhelő adókat, szinten maradnának a forgalmi adók, a vagyoni típusú adók pedig növekednének. Szerinte mindenkinek fizetnie kellene egy jelképes személyi jövedelemadót, tb-járulékot, valamint be kell vezetni a tételes egészségügyi hozzájárulást is.

Különböztek az álláspontok a svéd modell bevezétse kapcsán is. Ungár Klára elmondta, hogy a magyar rendszer alapvetően abban különbözik a svédtől, hogy a nyugdíjt a ledolgozott évek után és a volt fizetésekhez igazítva állapítják meg. Svédországban ezzel szemben a befizetésekhez igazodik a nyugdíj összege, viszont Magyarországon ez a rendszer müködésképtelen lenne a jelentős megélhetési gondok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.