BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bokros Lajos barátai is kérdezik Orbán Viktort

A Facebook egyik csoportja, a Bokros Lajos Baráti Kör is kérdéseket intézett a Fidesz miniszterelnök-jelöltjéhez.

Miután Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnökjelöltje már adott ötleteket Orbán Viktornak a Fidesz elnökének a holnapi évértékelő beszédének témáihoz, most a Facebook közösségi oldalon is szereplő civil szervezet, a Bokros Lajos Baráti Kör (539 taggal) is kérdéseket intézett a miniszterelnök-jelölthez.

Mesterházy kérdései azonban visszafelé sültek el, mivel videóüzenetét annyira negatívan kommentálták, hogy letiltották a posztra küldött hozzászólásokat.

A Bokros Lajos Baráti Kör civil szervezetként az alábbi kérdésekre vár választ a Fidesz elnökétől:

1. Amennyiben kormányra kerül, szándékában áll-e módosítani a 2010-es költségvetést? Ha igen, akkor vállalhatónak tartja-e az IMF és az Európai Unió által jóváhagyott költségvetési hiánycél emelését?

2. Amennyiben győzelme esetén valóra váltja pártja választási ígéreteit, és a Bajnai-kormány költségvetési megszorító intézkedései közül többet azonnal visszavon (pl. a családtámogatás területén) akkor hogyan kívánja pótolni a kieső összeget? Máshonnan vonná el a szükséges pénzt, vagy újabb külföldi hitelek felvételével a költségvetés hiányát növelné?

3. A FIDESZ többször deklarálta, hogy ellenzi a vagyonadót, és kormányra kerülése esetén azonnal visszavonja.. Az Alkotmánybíróság ugyan megsemmisítette az ingatlantulajdonra vonatkozó részét, de a kormány kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutalappal kötött szerződésében az adónem magyarországi általános bevezetésére. Hogyan képzelik el a szerződéses feltételek alóli kibúvást?

4. Ha az adórendszer igazságosabbá tételét az élőmunkát terhelő adók azonnali és gyors ütemű csökkentése által képzelik el, akkor honnan pótolnák a kieső bevételeket, vagy mely területekről vonnának el pénzt?

5. Önök olyan intézkedéssorozat elindítását ígérik kormányra kerülésük esetére, mely 10 év alatt 1 millió új munkahely létrejöttét eredményezné. Korábban azt nyilatkozták, hogy győzelmük esetén nincs szükségük türelmi időre, a cselekvési terveik készen állnak. Amennyiben áprilisban megnyerik a választásokat melyek lennének azok a konkrét intézkedések, amelyeket az első fél évben a munkahelyteremtés érdekében tennének?

6. Kormányra kerülésük esetén szándékoznak-e tervezetet készíteni a mai pazarló, nem hatékony és túlduzzasztott önkormányzati rendszer átalakítására? Önök szerint ideális-e az önkormányzatok mai, európai viszonylatban kirívóan magas száma?

7. Önök szerint szükség van-e Magyarországon több mint 70 olyan felsőoktatási intézményre, amelyeket az állam finanszíroz?

8. Milyen konkrét lépéseket tartanának szükségesnek a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében a következő ciklusban?

9. Milyen megfontolásból nem elérhető még a FIDESZ kormányprogramja? Nem gondolja úgy, hogy megvezeti a választópolgárokat, hogy program nélkül kampányol?

10. Miért nem áll ki demokratikus keretek közt vitázni a világszerte elismert Bokros Lajossal? Vagy ha igen, milyen feltételekkel és keretek közt vállalná a vitát?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.