BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés: hatalmon maradhat a baloldal, a piac erős brit kormányt szeretne

Szinte teljesen ledolgozta még alig néhány hete is jelentős támogatottsági hátrányát az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt, amely a vasárnap közölt legfrissebb közvélemény-kutatás alapján - igaz, abszolút többség nélkül - akár hatalmon is maradhat a tavasszal esedékes parlamenti választások után.

Kérdés azonban, hogy mit szól a hírhez a piac, amelynek szereplői a választások után hathatós lépéseket várnak a példátlan - a hazai össztermék (GDP) 13 százalékához közelítő - brit államháztartási hiány lefaragására, ám attól tartanak, hogy "döntetlen" esetén nehéz lesz meghozni a szükséges és fájdalmas döntéseket.

A csillagászati összegű gazdaságösztönző és banki tőkepótló intézkedések nyomán a GDP-arányos brit államháztartási deficit a kormány előrejelzése szerint is eléri a 12,6 százalékot az idei pénzügyi évben; ez 178 milliárd font (55 ezer milliárd forint) nettó államháztartási hiteligénynek felelne meg. Független londoni elemzők prognózisai szerint azonban a valós hiány közelebb lesz a 14 százalékhoz.

Ebben a helyzetben a piac és az elemzői közösség már azt mérlegeli, hogy a tavaszi választások után milyen eséllyel lehet számítani határozott hiánycsökkentő intézkedésekre. A befektetők ebből a szempontból épp a legújabb felmérés által sugallt helyzetet tekintenék a legkedvezőtlenebb eredménynek, mivel attól tartanak, hogy egy erős többség nélküli kormány nehezen tudna hatékony válságkezelő csomagot összeállítani.

Ennek lehetőségére már több nagy londoni befektetési és elemző ház is felhívta a figyelmet.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni központú európai befektetési részlegének nemrégiben kiadott elemzésében az állt: ha a brit választások után nem sikerül egyértelmű többségi kormányt alakítani, a politikai bizonytalanságból fakadó esetleges költségvetési válság nyomán - "szélsőséges esetben" - menekülni kezdhet a tőke a brit kormánykötvény-piacról, ami a font meredek árfolyamesését okozhatja, és növelheti annak esélyét, hogy valamelyik hitelminősítő megvonja Nagy-Britanniától az elit "AAA" szuverén adósosztályzatot.

Ez utóbbi kockázatra máris erőteljes utalást tett a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor''s. Az S&P az idei brit pénzügyi év költségvetésének bejelentése után stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi államháztartási folyamatok korrekciója nélkül a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház - nemrégiben kiadott helyzetértékelése szerint úgy tűnik: a piac most már arra vár, hogy a választásokat a konzervatívok nyerik, és majd ők megfékezik az állami költekezést.

Éppen ezért, ha a közvélemény-kutatások a választásokig hátralévő időszakban azt mutatnák, hogy a jobboldal támogatottsági előnye mélyen az egyszámjegyű tartományba süllyed - aminek következtében már nem lehetne biztosra venni stabil többségű konzervatív kormány létrejöttét -, az fonteladási hullámot indíthat el, és ennek nyomán egy font fölé emelkedhetne az euró árfolyama az idén - állt a CEBR londoni elemzésében.

A The Sunday Times által vasárnap közölt legújabb közvélemény-kutatás szerint megvalósult a CEBR e forgatókönyvének politikai feltétele: a torykra most a választók 37 százaléka voksolna, a kormányzó Munkáspárt tábora 35 százalékos, vagyis a különbség alig 2 pontra szűkült, jóllehet a felmérések egészen januárig rendre tíz ponthoz közeli konzervatív vezetést jeleztek.

Az euró egysége az 1999-es indulás napján 0,71 fontot ért; a londoni bankközi devizapiacon a pénteki késői kereskedésben a 0,8870-0,8930 fontos sávban mozgott.

A pénzügyi válság elhatalmasodása után voltak időszakok, amikor nagy-britanniai kiskereskedelmi pénzváltó helyeken egy eurónál kevesebbet adtak egy fontért, de a nagybani bankközi piacon az euró megjelenése óta még nem volt példa az árfolyamparitás átlépésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.