BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tölgyessy: abszolút többség lehet, kérdés a kétharmad

A magyar választási rendszer igyekszik kompromisszumot keresni az arányosság és a kormányozhatóság között, a győztes biztos többséget kap, ezért vihette végig eddig mindenki a négy évet, ugyanakkor a kétpólusú törekvéseket erősíti, nem nagyon enged be új szereplőket, a Jobbik megjelenése azonban jelzi, hogy kellő támogatottsággal ez az áttörés mégis sikerülhet – mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban.

Az alkotmányjogász úgy látja, a magyar választási rendszer szinte háromfordulós, ha ugyanis valaki nem képes elég jelöltet állítani, nem tud elindulni, és nem fogja elérni az ötszázalékos küszöböt. Az ajánlószelvények szerinte alkotmányossági kérdéseket is felvető gyűjtése tulajdonképpen egy nyílt szavazás, amely a legkisebb pártokat rögtön kidobja. Ennek a szűrőnek az első választásokon még volt szerepe, ha ugyanis nem lett volna, hatvan-hetven párt is felkerülhetett volna a listára, mostanra azonban érdemes lehet végiggondolni, szükség van-e rá ilyen formában.

Ha semmi nem lenne helyette, az lehetne a gond, hogy bárki elindulhat, míg a sokak által emlegetett kauciós rendszer bizonytalan lehet, hiszen ha a kaució összege alacsony, sokan indulhatnának, ha magas, sokan kikerülhetnének.

Megoldás lehetne az is, hogy a bent lévők minden további nélkül indulhassanak, ez azonban azt jelentené, hogy például az SZDSZ automatikusan zöld utat kap, míg például a Jobbiknak vagy az LMP-nek át kellene menni a kötelező stációkon. Elképzelhető lehetne az is, hogy a választópolgárok valamiféle hiteles helyen megjelenve adják le ajánló szelvényeiket, ám ettől a „hivatalos” megoldástól valószínűleg ódzkodnánk. Tölgyessy Péter szerint az ajánlási rendszer nyílt szavazás jellegén már most mindenképpen változtatni kellene, ám amíg a magyar pártoknak alig vannak tagjai, nehéz bármilyen okos rendszert kiépíteni.

Tölgyessy szinte biztos abban, hogy abszolút többsége lesz a Fidesznek, a kérdés szerinte csak a kétharmad lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.