BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötből négyen alapvető emberi jognak tartják az internetet

Egy 26 országban, 27 ezer fő bevonásával végzett felmérés szerint ötből négy megkérdezett úgy látja, hogy az internethez való hozzáférés alapvető emberi jog.

A megkérdezettek 78 százaléka szerint az internet nagyobb szabadságot ad számukra, a 26 ezer résztvevő fele úgy véli, hogy a világhálót soha nem szabad szabályozni. A 27 ezer fő bevonásával készített tanulmány eredmény szerint tízből kilencen a tanulás hatékony eszközének tartják az internetet.

Ötből négyen tartják alapvető emberi jognak a világhálóhoz való hozzáférést, ez az érzület különösen Kínában és Dél-Koreában jellemző. Ugyanakkor például a japánok 65 százaléka úgy érzi, hogy nem tudja biztonságosan kifejteni véleményét online – ezt a véleményt a francia és német felhasználók is osztották. A mexikói, japán és orosz válaszadók több mint fele azt mondta, hogy nem tudna élni internet nélkül.

A megkérdezettek több mint fele úgy válaszolt, hogy az internetet soha, egyetlen kormánynak sem szabad szabályoznia. A felmérést végző GlobeScan vezetője a Reutersnek elmondta: a személyes adatokkal kapcsolatos félelmek és csalások ellenére a többség továbbra is pozitívan ítéli meg az internetet.

A felhasználási területek között az információszerzés szerepel első helyen, több mint 50 százalék jelölte meg ezt a célt. 30 százalékot ért el a közösségi élet, a kommunikáció, 12 százalék pedig a szórakozást nevezte meg célként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.