BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdőpusztulás - Magyarország különösen veszélyeztetett

Az erdőövek eltolódásának veszélyeire figyelmeztet Mátyás Csaba akadémikus a Nature című folyóiratban - számol be a vlágtudomány.hu.

Közismert, hogy a klímaváltozás a természetes erdőövek eltolódásához vezet. Az erdészeti genetikával is foglalkozó Mátyás Csaba cikke szerint az erdőszint alsó határán várható változásokra sem az ökológusok, sem a genetikusok nem fordítanak kellő figyelmet.

A probléma nemzetközi, de a jelenség Magyarországot különösen sújtja – mondta az mta.hu-nak Mátyás Csaba. A hőmérséklet és a csapadékmennyiség együttesen határozza meg azt, hogy az erdők megélnek-e az adott területen. Magyarországon az összes domináns és egyben a gazdaság számára is fontos fafaj alsó övezeti határa – amely szárazsági határnak is nevezhető – az ország területén található, azaz a klímaváltozás ezek élőhelyét mind befolyásolja.

A szárazság miatti erdőpusztulás már Magyarországon is elkezdődött. A 2003-as, 2004-es, igen csapadékszegény években például Zalában nagy területen száradt ki az egyik legérzékenyebb hazai fafaj, a bükk. A kutató hozzátette: az ökológiai károk mellett a folyamat a gazdaság számára is veszteséget hoz, hiszen az erdőgazdálkodásban sokszor 80-120 évre előre terveznek De az sem közömbös a legtöbb ember számára, hogy például Budapesten, a Normafánál erdőben sétálhat, vagy a csupasz hegyet látja.

A megoldáshoz mindenképpen ismerni kell a problémát – mutatott rá az erdőgazdálkodási szakember, aki szerint a jelenség megoldását nem lehet a természetre bízni, ahhoz emberi beavatkozás szükséges. Ilyen folyamat lehet például a növekedő fák, erdők átsegítése a legérzékenyebb életciklus-pontokon, például a megújulás szakaszán, amikor a magokból csemeték nőnek. Ebben a szakaszban a fák nem élik túl a szárazságot – hangsúlyozta Mátyás Csaba.

Megoldás lehet ugyanakkor a szárazságtűrő fajok meghonosítása, és új fajok telepítése a bükkösök helyére – mutatott rá a kutató, aki szerint az úgynevezett szubmediterrán faj, a csertölgy helyettesítheti a sok nedvességet igénylő szürke, sima törzsű fafajtát.

További részletek a világtudomány.hu-n

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.