BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvízkörkép: újabb áradások, akadozó közlekedés, fertőzésveszély!

Országszerte összesen már tucatnyi településen hirdettek ki veszélyhelyzetet az árvíz miatt. Megnőtt a fertőzésveszély, akadozik a közlekedés, és óriási károkat szenved el a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés is. Az időjárás várhatóan csak szombattól fog javulni.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság tegnap esti ülésén döntöttek arról, hogy az intézkedést kiterjesztik több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településre is – derül ki az MR1-Kossuth Rádió összeállításából.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bizottság ülését követően elmondta, hogy országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, és eközben szinte az egész Alföld belvíz alatt áll.

Kritikus a helyzet Borsodban

Az elmúlt napok után ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. A Zagyva vízszintje akár 65 centiméterrel is meghaladhatja az eddig mért legmagasabb vízállást a következő napokban.

Csütörtökön minimális, egy-két milliméternyi eső eshet Borsod-Abaúj-Zemplénben, pénteken azonban ismét több, 7-8 milliméter körüli csapadékra kell számítani.


Katonák a gáton

A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben – közölte a bőnyi gát mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Közlekedési gondok

Országszerte egyre több szakaszon nehezíti a vasúti közlekedést az ár- és a belvíz. A Budapest-Pécs valamint a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon késésekre kell számítani, mert a vízátfolyások miatt csökkenteni kell a szerelvények sebességét.

Több miskolci, szolnoki és hatvani vonalon vonatpótló buszok viszik az utasokat. A közutakon sem jobb a helyzet: délelőtt ismét víz alá kerülhet az M30-as miskolci lehajtója emiatt az autósoknak már a város határában el kell hagyniuk a sztrádát.

A magyar-szlovák határon vélhetően lezárják a kamionok előtt a tornyosnémeti és a tornanádaskai határátkelőhelyeket. A sátoraljaújhelyit már lezárták.

Megnőtt a fertőzésveszély!

Az árvíz okozta fertőzés veszélyére hívta fel figyelmet az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális igazgatósága. Azt kérik az érintett területek lakosságától, hogy aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse azt. Fontos, hogy amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva használják.

Drágább lesz a zöldség és a gyümölcs

Az árvíz miatt kritikus helyzetbe került a zöldség-gyümölcs- termesztés Magyarországon. Az ágazatban 30-40 százalékos terméskiesésre lehet számítani az idén, emiatt várhatóan emelkedni fognak az árak - közölte a terméktanács ügyvezető igazgatója, Mártonffy Béla.


Szlovákiában három halálos áldozata van az árnak

Szlovákiában már három halálos áldozata van az áradásoknak. Besztercebánya mellett egy fiatal férfi esett bele a megáradt patakba. Eperjes közelében egy gépkocsit sodort el az ár, a benne ülő férfi megfulladt. A harmadik áldozat, szintén egy férfi, a dél-szlovákiai Marcelházán a kertjében halt meg, amikor a termést próbálta menteni.

Csak szombattól javul az idő

Az időkép.hu előrejelzése szerint pénteken újra csapadékosra fordul időjárásunk. Déli órákig elsősorban nyugaton és a északi országrészben, majd délután már inkább a keleti tájakon számíthatunk esőre, záporra. A középső országrészben egy-egy zivatar is kialakulhat. Később északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, a Dunántúlon élők délután már több órás napsütésben is bízhatnak.

Szombattól többnyire napos, nyárias időre készülhetünk. Hétfőn a maximum hőmérséklet helyenként már a 30°C-t is elérheti. Keddtől délutánonként szórványosan záporok, zivatarok várhatóak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.