BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington Post: Orbán páriává válhat a nyugat szemében

A The Washington Post az Orbán-kormány első lépéseit elemezve leszögezi: a miniszterelnök a médiának politizál, de kérdéses, hogy ezzel milyen megítélést vív ki magának a nemzetközi közvéleményben.

Amikor legutóbb betöltötte a miniszterelnöki posztot, Orbán Viktor nemkívánatos személlyé vált Washingtonban azzal, hogy támogatta a szélsőjobboldalt – kezdi elemzését a Washington Post mai cikkében, melynek címe "Magyarország legerősebb vezetője a médiának politizál".

A lap szerint a Fidesz hatalmas győzelmét követően lehetővé vált, hogy a kormány a szélsőjobb támogatása nélkül is véghez vigye bármely elképzelését, így sokan azt gondolhatták, a Fidesz visszafogja politikáját, de tévedtek. Példaként hozza a cikk a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amelyre szerintük az Európai Unió keretei között semmi szükség, viszont gesztus azoknak, akik máig sem fogadják el a trianoni megállapodást.

És bár a fenti intézkedés szimbolikusnak tekinthető, a médiaszabályozás átalakítása nem az. Ennek keretében egyetlen szerv kontrollálja a média működését, amelynek vezetőjét a miniszterelnök nevezi ki – a döntés pártmédiává alakítaná a közösségi médiát – idézi az ellenzék véleményét a lap. Emellett a kormány kiterjesztené a nyomtatott sajtóra vonatkozó korlátozásokat akár a bloggerekre is (ezt a részt, azóta visszavonta a kormány - A szerk.). Ezzel párhuzamosan Orbán a Washington Post szerint Sólyom László távozására vár, hogy egy nacionalista szövetségesével váltsa fel a köztársasági elnököt.

Orbán Viktor példa nélküli felhatalmazást kapott a választóktól, ennek segítségével megvalósíthatná a gazdaság helyreállításához szükséges strukturális reformokat. Ha azonban ehelyett a demokratikus intézmények gyengítésére használja fel a hatalmát, azzal csak azt éri el, hogy ismét páriává válik a Nyugat szemében – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.