BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önkormányzati választások: jövő héten indul a szelvényvadászat!

A korábbinál kevesebb mandátumot osztanak ki októberben a helyhatósági választáson: a Fidesz 4200, a Jobbik körülbelül 2200, az MSZP 1600, az LMP 800 főt indít.

Jövő hétfőtől ismét megkezdődhet a szelvényvadászat: a megfelelő számú ajánlás összegyűjtésével a jelöltek az október 3-i választáson a budapesti főpolgármesteri, a kerületi és a települési polgármesteri, a fővárosi és a megyei közgyűlési, illetve helyi képviselő-testületi posztokért versenghetnek – olvasható a Népszabadságban.

Eddig összességében 26-27 ezren juthattak mandátumhoz, mostantól azonban – a képviselői helyek úgy negyvenszázalékos csökkentése miatt – jóval kevesebben vehetnek majd részt a helyi politika alakításában.

A legtöbb polgármester és képviselő várhatóan most is a függetlenek közöl kerül ki: a nem egészen 3200 település közül ötből négyben a pártoknak szinte bizonyosan kevés babér terem. A községek többségükben e körbe tartoznak, de a tízezer lakosnál kisebb városok – számuk 170 körül van – egy részében is párton kívüliek lehetnek a befutók.

A parlamenti pártok elsősorban a fővárost, a megyeszékhelyeket és a viszonylag népesebb településeket célozzák meg (az országban úgy 160 településen él tízezernél több ember). Budapest, illetve a még MSZP-s politikusok vezette nagyobb városok – Nyíregyháza, Szeged, Szombathely és Vác, a fővárosi kerületek – megszerzéséért pedig a Fidesz valószínűleg minden korábbinál hevesebb kampányt folytat majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.