BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendőri provokáció: tiltakoztak, változik a módszer

Mégsem provokálhatják majd színlelt vesztegetési kísérlettel a rendőrség belső bűnmegelőzési szolgálatának emberei a rendőröket. A tervezett törvénymódosítás ellen a szakszervezetek tiltakoztak, a belügyi tárca módosította saját javaslatát - írja a Népszabadság.

Módosítaná a tervezett megbízhatósági vizsgálat szabályait a Belügyminisztérium – legalábbis a rendvédelmi csomag szakszervezeteknek átadott újabb változata szerint.

Az eredeti javaslat lehetővé tette volna, hogy a rendőrség belső bűnmegelőzési szolgálata egy-egy ilyen vizsgálat során akár színlelt vesztegetési kísérlettel is provokálhasson. Tehát szabálysértéssel vagy kisebb súlyú bűncselekmény elkövetésével csalnák csapdába a rendőrt.

Ezt az elképzelést az érdekképviseletek határozottan elutasították, a tárca pedig – anélkül, hogy arról érdemi egyeztetés folyt volna – máris módosított az előterjesztésen. A korábbi javaslatban még az szerepelt, hogy a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési szervezet tagja „szabálysértést vagy ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, személy elleni erőszakot nem tartalmazó bűncselekményt követhet el”, ha ezzel valamilyen nagyobb jogsértés leleplezésére lát esélyt. Vagyis: a megbízhatósági vizsgálat során az ellenőr áthághatta volna például a közlekedési szabályokat, de próbálkozhatott volna csúszópénz átadásával is. Ezt a passzust törölték a tervezetből.

A megbízhatósági vizsgálat intézménye azonban marad, sőt azt a kormány- és köztisztviselők mellett a közalkalmazottak később kormányrendeletben meghatározandó körére is kiterjesztenék. Az ellenőrzés során ugyanakkor továbbra is létrehozhatnának mesterségesen az adott „munkakör ellátása során valóságban is előforduló vagy feltételezhető élethelyzeteket”. Csapdát állítani azonban nem lehetne: a rendőrt nem provokálhatnák, tehát nem bujtathatnák fel bűncselekmény elkövetésére. További változás, hogy az érintettet a vizsgálatról – annak befejezése után három napon belül – tájékoztatni kellene. Eredetileg az akcióról kizárólag a belső bűnmegelőzési szolgálat, valamint az eljárás lefolytatását engedélyező ügyész tudhatott volna.

Ugyanakkor lehet csapdát is állítani, amit a rendőrségi törvény megenged. Igaz, ez elsősorban a háziszarkák lebuktatására jó, viszont teljesen szabályos. Ha valahol lopkodják a bűnjeleket vagy a talált tárgyakat, ott elhelyezhetnek a szokásos fényviszonyok mellett láthatatlan – és meglehetősen nehezen eltávolítható – vegyszerrel megjelölt dolgokat, és ha ultraibolya lámpa alatt valakinek világít a keze, esetleg a ruhája, megvan a tolvaj.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.