BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szembe kell nézni a fenntarthatatlan költségvetési hiánnyal"

Hollandiának szembe kell néznie egy fenntarthatatlan költségvetési hiánnyal és a kihívással, hogy a társadalmat egységessé kovácsolja – figyelmeztette Beatrix királynő tegnapi trónbeszédében a törvényhozás tagjait. Ezzel a korábban bejelentett, 3,2 milliárd eurós megszorításra utalt.

A kieső adóbevételek és az ösztönző csomag eredményeképpen a deficit jelentősen nőtt, s az államadósság és a költségvetés hiánya fenntarthatatlanná vált. A strukturális pénzügyi változtatásokat most kell végrehajtani – hangsúlyozta Beatrix a 2011-es költségvetésről szóló parlamenti vitát formálisan megnyitó beszédében.
A költségvetést eredetileg tegnap mutatták volna be a parlamentben, ezt azonban elhalasztották Balkenende miniszterelnök külföldi elfoglaltságai miatt.

Az utolsó holland kormány februárban omlott össze, a júniusi eredménytelen választások után pedig új kabinet nélkül maradt az ország. Ez növelte a félelmeket, hogy miként néz majd szembe megfelelő politikai irányítás hiányában az ország a gazdasági stagnálással és a pénzügyi válsággal.

A koalíciós tárgyalások hónapok óta tartanak, s elemzők szerint valószínű, hogy a liberálisok és a kereszténydemokraták hamarosan megállapodnak. Kisebbségi kormány jöhet létre, amelyet kívülről támogat az Anti-Iszlamista Szabadságpárt. Október közepére jöhet létre a koalíció. Abban már sikerült megegyezniük, hogy a négyéves ciklus alatt költségvetési megszorítást kell végrehajtani. Bár egyes források szerint a hiány gyorsabban csökken a vártnál, s nem biztos, hogy ilyen szigorúnak kell lennie a megszorításoknak. Reuters

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.