BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán kínai segítséggel épít atomfegyvert?

Az Egyesült Államok felszólította a kínai kormányt, akadályozza meg, hogy országának vállalatai segítséget nyújtsanak Iránnak a nukleáris létesítmények felépítésében és a rakétatechnológia kifejlesztésében.

A The Washington Post értesülései szerint az Egyesült Államok már kifejezte Kínának az iráni atomprogram előmozdításával kapcsolatos aggodalmát. Az amerikai külügyminisztérium vezetői igyekeznek nyomást gyakorolni Pekingre azért, hogy a kommunista ország ne sértse meg az ENSZ Iránnal kapcsolatos szankcióit.

Egy a lapnak nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő szerint Washington átadta Pekingnek azoknak a kínai cégeknek a listáját, amelyek feltevése szerint megszegik az ENSZ szankciókat. "Kína biztosított bennünket, hogy kivizsgálja az ügyet" - közölte P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője az AFP jelentése szerint. A washingtoni kínai nagykövetség vezetője közölte: kivizsgálja az ügyet.

Az amerikai titkosszolgálat úgy tudja, hogy a kínai vállalatok tiltott technológiát és nyersanyagokat szállítanak Teheránnak, miközben egyes kínai bankok anyagi támogatást nyújtanak az ügyletekhez. A washingtoni lap egy "nyugati ország titkosszolgálatára" hivatkozva arról is ír, hogy kínai cégek magas minőségű szénszálas anyagokat is exportálnak Iránba, amit állítólag az atomreaktor centrifugáinak kiépítésére használnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.