BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán-Gyurcsány pengeváltás a parlamentben

Orbán: Az új alkotmányról nem lesz népszavazás

Három hét várakozás után feltehette kérdését a parlamentben Orbán Viktor kormányfőnek Gyurcsány Ferenc. „Azt szeretném kideríteni, hogy Magyarországot nyugatos, polgári demokráciává vagy keleties, tekintélyelvű országgá kívánja-e formálni” – kérdezte a volt miniszterelnök. Polgári erénynek nevezte az öngondoskodást, amelyet szerinte Orbán rombol a magánnyugdíjpénztárak államosításával. Gyurcsány szerint hazugság, hogy a kétharmados választási győzelem felhatalmazta volna az Orbán-kormányt az új alkotmány elfogadására. Arra kérte Orbánt: engedje, hogy a nép dönthessen a nyugdíjakról, illetve az alkotmányról, legyen népszavazás ezekben a kérdésekben. „Miért fél a saját népétől?” – kérdezte.

„Az beszél félelemről, aki fél” – felelte Orbán Viktor. „Akik nem akarják az új alkotmányt, azok azt a korszakot akarják visszahozni, amikor nem kell semmiért sem felelősséget vállalni” – mondta. A konkrét kérdésre pedig azt mondta: az új alkotmányról nem lesz népszavazás, azt az Országgyűlésben fogják megalkotni.

Az óriási médiaérdeklődéssel kísért szócsata folytatásaként Gyurcsány azzal vádolta Orbánt, hogy gyáva. „Ön ellopja hárommillió ember pénzét, és erre büszke!” – mondta viszontválaszában. „Ha ön demokrata, tisztességes ember, és érdekli, mit gondol a népe, akkor álljon ki eléje, és kérje az istenadta nép támogatását az új alkotmányhoz.
Orbán közölte: ő elhiszi, hogy a szocialisták bátrak, hiszen elég bátrak voltak kilövetni ártatlan emberek szemét. Emlékeztetett: a választások második fordulója előtt az MSZP tette a legfőbb kérdéssé a kétharmad megakadályozását, hát fogadják el az eredményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.