BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokan igénylik a kettős állampolgárságot

Erdélyben a legnagyobb az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, Csíkszeredában már csupán márciusra tudják előjegyezni a jelentkezőket. Szlovákiában továbbra is törvény akadályozza a kettős állampolgárságot.

A magyar állampolgárság iránt érdeklődők hétfőn, azaz az első napon gond nélkül fel tudták hívni a megadott telefonszámokat Romániában, hamarosan azonban elérhetetlenné váltak az előjegyzési vonalak. Csíkszeredában a legnagyobb az érdeklődés, Kolozsváron valamivel kisebb.

Balogh György csíkszeredai konzul az MR1-Kossuth Rádió kérdésére elmondta: az első napon megállás nélkül csörögtek a telefonok, ezért meg is hosszabbították az ügyfélfogadás időtartamát. Többnyire teljes családok számára kértek időpontot a romániai magyarok. A konzul hangsúlyozta, hogy a foglalt vonalak miatt az érintettek türelmét és megértését kérik. A héten minden nap több százan jegyeztették magukat előre telefonon vagy személyesen a hargitai megyeszékhelyen működő diplomáciai kirendeltségen. Csíkszeredában már csupán márciusra tudják előjegyezni a jelentkezőket.

Jelentősen megugrott a honosítási eljárásra jelentkezők száma Kolozsváron is. A kincses város főkonzulátusán az első nap csupán ötven személy jelezte a magyar állampolgárságra való igényét, később azonban egyre többen jelentkeztek telefonon, illetve személyesen. Ők még január elejére kaptak időpontot. Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul ugyanakkor arra kéri a jelentkezőket, hogy a sorok kialakulásának elkerülése végett telefonon jelentkezzenek, ezzel is könnyítve az ügyintézést.

A székelyföldi elöljárók elsőként jegyeztették elő magukat a kedvezményes honosítási eljárásra. Maros, Kovászna és Hargita megye tanácselnöke, illetve a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai polgármester az elsők között jelezte a csíkszeredai főkonzulátuson, hogy igényli a magyar állampolgárságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.