BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Békét akar, de nem kap a két Szudán

Ötven halálos áldozatott követelt egy fegyveres összecsapás Észak- és Dél-Szudán határvidékén, órákkal azután, hogy az északi elnök, Omar Hasszan al-Basir közölte: akárhogy is döntöttek a déliek a népszavazáson, a szudáni kormány tiszteletben tartja azt. Ezzel látszólag fontos lépést tett afelé, hogy eloszlassa a korábbi kételyeket, amelyek nagyobb ellenségeskedéstől tartottak, de a fegyveresek haram rácáfoltak az optimistákra.

A Föld legfiatalabb nemzeteként ünnepelték magukat a dél-szudániak a bejelentésre várva, amikor minden előrejelzés szerint hivatalosan is megerősítik, hogy a januári népszavazáson a függetlenség mellett döntöttek az ott élők. Az előzetes eredmények szerint a szavazók 99 százaléka a függetlenség mellett voksolt. Az elsöprő többség soha nem is volt kérdéses, problémát az okozhatott volna a délieknek, hogy az elszakadáshoz legalább 60 százalékos részvételi arányra is szükség volt.

A végleges eredmény végül minden várakozást felülmúlt, a népesség több, mint 97 százaléka elment ugyanis szavazni. Ennek is köszönhető az, hogy az elmúlt hetekben már nem a végeredmény volt a fő téma Szudánban, hanem az átmenet és a békés elválás részletei.
Az elnöki közlemény ennek a békefolyamatnak volt kiemelkedően fontos eleme. Ugyan a szudáni kormány és a déli szeparatisták közti harcok mintegy húsz évig tartottak, most mindkét fél gazdasága annyira rossz helyzetű, hogy közös érdekük megállítani a további pusztítást.

Az olaj lehet az együttműködés kulcsa, hiszen a déliek rendelkeznek a fekete arannyal, viszont mivel tengerpartjuk nincs, külföldre csak az északi területen keresztül tudják eljuttatni, s az új állam egyetlen kitörési pontjára szolgáló ágazathoz az infrastruktúra is északon van. A tervek szerint hivatalosan még öt hónapig a déli területek is Szudán részei maradnak, s július 9-én válhat függetlenné a déli állam, amelynek a nevéről még mindig nem született döntés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.