BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sivatagba üldözték Kadhafi hadseregét a forradalmárok

Ma reggel több kelet líbiai város ellen indítottak támadást a Kadhafihoz hű erők, de a friss jelentések szerint a diktátor ellen harcoló lakosság visszaszerezte az irányítást az érintett településeken.

A Kadhafit támogatok csapatok ma reggel az Al Dzsazíra értesülései szerint legalább hetven autóval vonultak be Brega városába és ezzel párhuzamosan légitámadást is indítottak az irányítás visszaszerzésére. A Business Insider jelentése szerint mintegy tizenöten vesztették életüket az akció során, később azonban a Kadhafi-ellenes csoportok visszaverték a támadást. Így az olajban gazdag, stratégiailag fontos Brega ismét a felkelők kezén van.

Az egyik lakos szerint Kadhafi támogatói a sivatagba menekültek, ahol a forradalmárok igyekeznek foglyul ejteni őket.

Mint arról beszámoltunk, egyelőre nem sokat érnek azok a szankciók, amelyeket a nyugati államok vezettek be Moammer Kadhafi ellen, a líbiai diktátornak ugyanis esze ágában sincs távozni a hatalomból. A Nyugat ezért megkezdte a katonai akció előkészítését, Kína tiltakozik, a németek elzárnák a „pénzcsapokat”.

Az Egyesült Államok mintegy 30 milliárd dollárnyi líbiai vagyont zárolt: az ottani pénzügyminisztérium szerint ez a legnagyobb összeg, amelyet az USA valaha befagyasztott egy ország ellen hozott szankciók keretében. Tegnap Ausztria is közölte, „stoppolja” a bankjaiban lévő mintegy egymilliárd euró értékű, líbiai kötődésű vagyont, Németországban pedig egy magánbank zárolta Moammer Kadhafi egyik fiának kétmillió eurós számláját.

Az Európai Unió már hétfőn döntött arról, hogy kezdeményezi Kadhafi és családtagjai, valamint munkatársai meghatározott körének vagyonbefagyasztását. Egyúttal uniós vízumtilalmat vetett ki rájuk, és az észak-afrikai országokba irányuló fegyverszállításoknak is megálljt parancsolt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.