BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feszült a helyzet Jemenben - Miért bombázták Kadhafi palotáját?

Jemenben is összecsapnak a vezetéshez hű erők a tüntetőkkel, miután hétfőn több magas rangú katonai tisztségviselő állt át a felkelőkhöz.

Még hétfőn összecsaptak Jemenben Szaleh elnök erőivel a megerősödött ellenzékiek. A felkelők oldalára állt több magas rangú katonai tisztségviselő.

Mukallában, az orszég déli részén a tüntetők összecsaptak a kormányerőkkel. A városban tankok járnak, ahogyan a fővárosban, Sanaaban is. Mindez azután következett be, hogy vasárnap a jemeni elnök leváltotta a kormányt, és a korábbi tüntetéseknek több halálos áldozata is volt. Kedd reggel elkezdtek gyülekezni a tüntetők, közben Száleh elnök a védelmi erőkkel tárgyal.

Líbiában folytatódott a bombázás: a törökök és a kínaiak aggodalmukat fejezték ki a katonai beavatkozás kapcsán. A NATO azért nem tudott egységesen fellépni Líbiában, mert Törökország nem támogatta a beavatkozást.

Kína „humanitárius katasztrófára” figyelmeztet Líbiában, és „mélységes aggodalmát” fejezte ki a polgári áldozatok miatt, és újra kéri a nyugati hatalmakat, hogy vessenek véget a harcoknak Líbiában.

A nyugati országok vezetői éppen azért avatkoztak be, mert szintén humanitárius katasztrófától tartottak: a katonai csapások előtt Kadhafi a felkelőket, saját népét támadta folyamatosan. A hírek szerint a líbiai légvédelem több mint fele elpusztult a szombat óta tartó támadásokban.

Nich Harvey, Nagy Britannia fegyveres erőinek minisztere a BBC-nek azt mondta, hogy csak célzottan katonai létesítmények ellen indítottak támadásokat Líbiában. Érvelése szerint Kafhafi palotája veszélyt jelentett a líbiai lakosságra, mert katonai célokra használták, ezért lett célpont.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.