BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorshír: Hazudott Kadhafi, folytatódnak a bombázások Líbiában

A líbiai felkelők egyik szóvivője azt állítja, hogy a korábban meghirdetett tűzszünet ellenére folytatódik az ellenzéki irányítású városok bombázása.

Musztafa Gheriani az AP-nek nyilatkozva azt állította, hogy Kadhafi erői jelenleg is bombázzák Ajdabija és Miszrata városait, a két utolsó, a felkelők által irányított települést az ország nyugati részében. A Bengáziban gyülekező lázadók szóvivője ezzel megcáfolta a líbiai külügyminiszter kijelentését, miszerint a kormány minden katonai tevékenységet beszüntet.

A szakértők ettől függetlenül is elkerülhetetlennek tartják az ENSZ által irányított támadás megkezdését az ország ellen. Tálas Péter elmondása szerint, ha Kadhafi támaszpontjait civil területekre teszi, (például kórházakba, iskolákba), akkor viszont tehetetlennek bizonyulhat a nemzetközi haderő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön New Yorkban megszavazta a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el India, Brazília és Németország is.

A légi támogatás mellett hadianyagra is számíthatnak a felkelők az ENSZ BT határozata után. A Wall Street Journal jelentése szerint Egyiptom már meg is kezdte a fegyverszállítást, a határon elsőként kézifegyverek és lőszerek érkeztek a keleti országrészbe. A Sky News forrásai szerint a brit királyi haditengerészet hadihajókat készül vezényelni az észak-afrikai partokhoz és a földközi-tengeri térség keleti felébe.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.