BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország átfaragásáról beszélt Orbán

Orbán Viktor a Facebook közösségi oldalon kívánt békés húsvéti ünnepeket és méltatta az új alaptörvény elfogadását. Rövid videóüzenetében a miniszterelnök sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek nevezte, hogy az alaptörvényt az államfő húsvét hétfőn írhatja alá, éppen azon a napon, amely - mint mondta - egybeesik az egy évvel ezelőtti kétharmados választási győzelem napjával.

A kormányfő úgy vélte, hogy az alaptörvény pajzsként védi majd meg a magyarok közösségét azokkal a bajokkal szemben "amelyekkel szemben védtelennek bizonyultunk az elmúlt nyolc év során". "Mindannyiunknak oka van hát az örömre" - fogalmazott.

"Húsvét a feltámadásról szól, arról, hogy az élet végül mégiscsak győz, arról, hogy a jövő a mienk. Ha akarjuk, akkor nem elszenvednünk kell, hanem a saját magunk képére formálhatjuk és alakíthatjuk. Egy évvel ezelőtt arra kötöttünk egymással szövetséget, hogy Magyarországból olyan helyet faragunk, olyan hellyé tesszük a hazánkat, ahol az örömök száma, az elégedettségre okot adó dolgok száma messze meghaladja a mindennapi élet nehézségeit" - mondta a kormányfő.
 
Hozzátette: "a munka megkezdődött, de hosszú út áll még előttünk, fontos állomáshoz érkeztünk".

Az emberek jogos elvárása egy kétharmados többséggel szemben, hogy az elmúlt húsz zavaros év tapasztalatai alapján nyugvó új alaptörvényt alkossunk - válaszolta a miniszterelnök a Facebookon Fodor Gábornak.

Az egykori Fidesz-alapító, később SZDSZ-politikus nyílt levélben kérte Orbánt, hogy álljon el az alkotmányozástól, mondván a 89-es Alkotmány kiállta az idők próbáját. Fodor felrótta a kormánypártoknak, hogy súlyos csapásokat mértek a jogállamra, tovább gyengítve a jogbiztonságot. "A demokrácia a joguralom rendszere, nem pedig a népítéleté. Nem rúghatjátok fel a jogbiztonságot még akkor sem, ha a közvélemény vélt vagy valós többségének igazságérzetére hivatkoztok közben. Nem szabad visszamenőleges hatállyal törvényeket alkotni, a független intézmények hatáskörét és funkcióit, a sajtó szabadságát korlátozni. Ezek az intézmények, még ha időnként nehézségeket is okozhatnak a kormányzati akarat végrehajtásában, azért is vannak, hogy a kormányzás jobb minőségű legyen. A független intézmények kiiktatásának először ti fogjátok a káros következményeit megérezni.

Válaszában a miszterelnök azt írja, hogy Fodor is annak idején elutasította a 89-es Alkotmányt, és azt a Fidesz mindig is elvetette.

"Az elfogadott új alaptörvény Magyarország alaptörvénye, minden magyar ember alaptörvénye. Jogi és politikai felhatalmazás alapján jogosan és helyesen alkotta meg az Országgyűlés. Áll szilárdan és megingathatatlanul a magyar népet képviselők több mint kétharmadának akaratából. Most ezekre az alapokra kell fölhúznunk 2012. január 1-jéig azt az építményt, amely boldogabb, elégedettebb, békésebb és szeretetteljesebb jövőt ad majd Magyarországnak" - írja Orbán.

A korabeli vitákról és álláspontokról bővebben itt olvashat

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.