BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kormány alakulhat Cipruson

Az ág is húzta Ciprust az elmúlt hetekben. Egy robbanásban megsemmisült az ország legnagyobb erőműve, a politikai feszültség lemondatta a kormányt, leminősítették az ország hitelbesorolását, miközben a költségvetés rendbetétele sem halasztható.

Néhány napon belül új kabinet jöhet létre Cipruson, miután a belpolitikai válság és a tömegtüntetések hatására tegnap lemondott az ország kormánya. Lévén Ciprus elnöki köztársaság, amelynek államfője egyben a kormányt is irányítja, az ülést Dimítrisz Hrisztófiasz államfő hívta össze, és arra kérte a kabinet tagjait, mindannyian nyújtsák be lemondásukat a kormány teljes átalakítása érdekében.

A 11 miniszter ennek eleget is tett, ám addig a helyükön maradnak, amíg az elkövetkező napokban az új kormány létre nem jön. Az eddigi koalíciós kormány a kommunista Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártjából (AKEL) és a jobbközép Demokrata Pártból (DIKO) állt.
A köztársasági elnök valószínűleg a legnépszerűtlenebb politikus, Dimítrisz Hrisztófiasz ugyanakkor tegnap újságírók előtt egyértelművé tette, nem áll szándékában lemondani. „Az emberek választottak meg, nekik tartozom elszámolással, nem a médiának” – jelentette ki.

Az elmúlt hetekben egyre fokozódó nyomás volt a ciprusi vezetésen és a kormánykoalíció kommunista pártjához kötődő Dimítrisz Hrisztófiaszon, miután július 12-én egy katonai támaszponton több mint kétezer tonna lőpor és lőszer robbant fel, amely tönkretette a szigetország legnagyobb áramtermelő létesítményét, a Vaszilikosz villamos erőművet. Az eset nyomán a sajtó olyan dokumentumokat tárt a nyilvánosság elé, amelyek szerint több kormánytag is tudott a robbanásveszélyről a katasztrófát megelőzően.

A botrány felháborította a ciprusiakat és tömegtüntetésekhez vezetett. Az amúgy sem túl stabil fiskális helyzetnek sem tett jót a Vaszilikosz erőmű pusztulása, és az azt követő belpolitikai feszültség már a kormány új költségvetési terveinek megvalósítását gátolta a Moody’s szerint. A hitelminősítő mindezek miatt szerdán egy lépésben két fokozattal, A2-ről Baa1-re minősítette le az ország adósságbesorolását. Így Ciprus az elsőrendű befektetői célpont után hirtelen a befektetésre még óvatosan ajánlott kategóriába került.

A belpolitikai zavarok mellett a bankrendszerrel kapcsolatos problémákkal is kénytelen szembenézni. A gazdasági krízist és az eurózóna ezt követő válságát is baj nélkül élték túl a ciprusi pénzintézetek. Az EU múlt heti döntése, amely szerint a görög államkötvények birtokosai is részt vállalnak Görögország nehézségeiből, már erőteljesebben érintette a ciprusi bankokat, amelyek sok görög állampapírt birtokolnak.

A szigetország eddig is nehézségekkel küzdött. Az államadósság a GDP 64 százaléka felett van, míg az EU által is szorgalmazott kiigazítási programot hevesen bírálták a szakszervezetek és az ellenzéki pártok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.