BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódó iráni konfliktus - Németország is beszáll

A német külügyminisztérium szóvivője kijelentette: "fokozzák a nyomást" Iránon annak érdekében, hogy az ország megfeleljen a nemzetközi közösség által támasztott követelményeknek.

"Egyértelmű, hogy ha a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése szerint Irán továbbra sem tesz kellő lépéseket atomprogramja átláthatóvá tételére, akkor Németország fokozza a politikai és diplomáciai nyomást azért, hogy Irán eleget tegyen a nemzetközi vállalásainak" – idézi a The Local Andres Peschkét, a német külügyminisztérium szóvivőjét.

Arra a kérdésre, hogyan kommentálja Simon Perez izraeli elnök nyilatkozatát, miszerint egyre valószínűbb egy Irán ellen indított izraeli támadás, Peschke annyit mondott: Izrael aggodalmát fejezte ki az iráni atomprogram miatt, a kérdés most az, hogyan kezeljük ezt a fenyegetettséget. Iránnak egy, s mindenkorra fel kell számolnia ezeket az aggodalmakat – fogalmazott a szóvivő anélkül, hogy kommentálta volna a háború eshetőségét.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csak holnap hozza nyilvánosságra iráni jelentését, de már megindultak a találgatások, miután egy diplomata az AP-nek azt mondta: nagy mennyiségű bizonyítékot tartalmaz a dokumentum arra vonatkozólag, hogy Irán atomfegyver építésén dolgozik. Teherán következetesen állítja, hogy atomprogramja (amelyet jó részben Oroszország segítségével valósít meg) békés célokat szolgál.

Az ügyben már Moszkva is megszólalt: Szergej Lavrov külügyminiszter arról beszélt, nem lenne túl jó ötlet Izrael részéről megtámadni Iránt. Lavrov úgy fogalmazott: "nem ez az első alkalom, hogy Izrael hivatalos képviselői Irán ellen végrehajtandó esetleges  csapásokról tesznek említést. Ez súlyos hiba lenne, előre nem látható következményekkel". Egy állam ellen az erőszak alkalmazása csak két esetben lehetséges, amelyek az ENSZ alapszabályzatában szerepelnek: önvédelemből vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján – mondta Lavrov, leszögezve, hogy erre a helyzetre egyik verzió sem alkalmazható.

Az izraeli vezetés egyelőre nem tett egyértelmű nyilatkozatot Irán kapcsán, a kormány tisztviselők hangsúlyozták, hogy Izraelt nem félemlítheti meg Irán, a miniszterelnök pedig az ország megnövekedett befolyásáról és katonai erejéről beszélt. A nyugati titkosszolgálatok jelentése szerint Irán két-három év alatt felépíthet egy atomfegyvert, amennyiben erre határozza el magát, bár tudomásuk szerint eddig nem született erre vonatkozó döntés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.