BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kerülheti el az ügyészségi vizsgálatot a lemondott német államfő

Lemondott hivataláról a német szövetségi elnök. Christian Wulff ezt a berlini Bellevue kastélyban tartott pénteki sajtótájékoztatón jelentette be.

Wulff a lemondását indokolva hangsúlyozta: az ország és a világ előtt álló feladatok megoldásához egy "széles többség" támogatottságával és bizalmával rendelkező államfőre van szükség. Az utóbbi időszak fejleményei azonban megmutatták, hogy ez a bizalom "tartósan kárt szenvedett", emiatt pedig nem lehetséges az államfői munka folytatása. "Hibákat követtem el, - mondta Wulff, hozzátéve, hogy "mindig őszinte voltam".
Wulff azt követően jelentette be lemondását, hogy a hannoveri ügyészség csütörtökön a német törvényhozáshoz fordult az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérve. A kérés ezzel minden bizonnyal értelmét veszti, és Wulffnak mindenképp részt kell vennie a vizsgálatban.

A német ügyészség azért kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, mert a gyanú szerint Wulff még tartományi miniszterelnökként kedvezményes hitelekért, nyaralásokért juttathatott előnyökhöz vállalkozókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.