BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repedezik a szíriai rezsim? - Washington nem zárja ki a támadást

Abdo Husszameddin szíriai olajügyi miniszterhelyettes bejelentette lemondását. A BBC jelentése szerint ő a legmagasabb rangú politikai személyiség, aki az egy évvel ezelőtt kirobbant szíriai felkelés óta távozott Asszad elnök kormányából.

Az 58 éves miniszterhelyettes négyperces videóüzenetben ítélte el a szíriai rezsimet, amelyet több posztot betöltve az elmúlt 33 évben szolgált. "Csatlakozom a nép forradalmához, amely elveti az igazságtalanságot és a rezsim brutalitását" – fogalmazott Husszameddin.

A BBC tudósítója a lemondást igen jelentős fejleménynek tartja, Szíriában ugyanis a kormány magjában eddig nem mutatkozott semmilyen törés. Tunéziában, Egyiptomban és Líbiában az autokratikus rezsimek nagyon gyorsan összeomlottak, miután a vezető kormányzati tisztségviselők kihátráltak a vezetők mögül, így lehetséges, hogy Szíriában is hasonló fejlemények várhatóak. A szíriai kormány eddig nem kommentálta hivatalosan Husszameddin bejelentését. Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Átmeneti tanács szóvivője közölte: úgy hiszi, a kormány számos több tagja is dezertálásra készül.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy semmilyen beavatkozási formát nem zárnak ki Szíria kapcsán, vagyis a katonai fellépés is szóba jöhet. Panetta ugyanakkor a Szenátus illetékes bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem jöhet szóba egyoldalú fellépés és világossá kell tenni az esetleges küldetési jogi felhatalmazását és a katonai akciók határait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.