BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hulladékügy miatt büntetne Brüsszel

Akár napi 67 ezer euróba, csaknem húszmillió forintba is kerülhet Magyarországnak, hogy nem ültette át a 2010. decemberi határidőre a nemzeti jogba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet.

Az Európai Bizottság tegnap kérte az Európai Unió Bíróságától, hogy szankcionálja Magyarországot, Bulgáriát, Lengyelországot és Szlovákiát az elmaradásuk miatt. Az európai uniós végrehajtó testület közleménye szerint Janez Potocnik környezetvédelmi biztos javasolja, hogy a szankció mértéke napi 15-67 ezer euró legyen. A 2008-as uniós keretirányelv egyebek között olyan hulladékkezelési alapelveket vezet be, mint „a szennyező fizet”.

Az Európai Bíróság közben egy egészen más, magyar vonatkozású ügyben döntött: a magyar Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az Invitel közötti, uniós szintre került jogvitában foglalt állást. Eszerint egy már érvénytelenített tisztességtelen szolgáltatói szerződéses feltételt későbbi szerződéseknél sem kell betartaniuk a fogyasztóknak. Az Európai Bíróság szerint a szabályozás megfelelő és hatékony eszköz a tisztességtelen feltételek alkalmazásának megszüntetésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.