BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titkosíthatók lehetnek egyes közérdekű adatok

A nemzetbiztonsági vagy különleges biztonsági érdekeket érintő állami, önkormányzati beszerzések köz­érdekű adatai tíz évre titkosíthatók – a közbeszerzési törvény erről szóló módosítását tartalmazza egy másik törvényhez benyújtott módosító csomag, melyet hétfőn szavazott meg az Országgyűlés.

A javaslat akkor válik hatályossá, ha ezt az említett másik törvényt, a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvénymódosítást elfogadja a T. Ház. A nemzetbiztonsági és egyéb biztonsági szempontból fontos ügyekben – minősített beszerzési eljárásban – eddig sem kellett közbeszerzést kiírni, a változás így annyit jelent, hogy a közérdekű adatok titkosíthatók.

A leglényegesebb adatok ugyanakkor ezután is megismerhetők lesznek, vagyis nem vonatkozik a szigorítás a beszerző határozatára, a nyertes személyére, a szerződés megnevezésére, tárgyára, értékére, időtartamára.

A javaslatot az európai ügyek bizottsága nyújtotta be, az indoklás annyit tartalmaz: mivel a törvényjavaslat célja az uniós projektek kifizetésének a felgyorsítása, illetve a kiemelt jelentőségű beruházások gyorsítása és egyszerűsítése, indokolttá válik a módosítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.