BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulhatnak a Leopardok - Németország felfegyverzi az Öböl menti államokat

A német kormány tervei szerint jelentősen enyhíti az Öböl menti államokba irányuló német fegyverexportra vonatkozó szabályokat. A Financial Times Deutschland (FTD) információi szerint elsősorban Szaúd-Arábia és Katar felfegyverzéséről van szó.

Ezeket az országokat veszik fel Berlin szándékai szerint azon nem NATO-államok körébe, amelyekkel stratégiai okokból megengedett a fegyverkereskedelem. A szövetségi kancellári hivatal kezdeményezése része egy olyan kényes külpolitikai irányváltásnak, amelyre a német kormány a kulisszák mögött már hónapok óta törekszik - írja az FTD . Angela Merkel kancellár azért kész a német fegyverexport-előírások lazítására, hogy a válságrégiókban is fegyverekkel lássa el a partnerországokat. Az a cél ugyanis, hogy az olyan államokat, mint a fontos NATO partnernek tartott Katart, jobban felkészítsék a közös bevetésekre.

Ezen kívül Irán régi ellenfeleit fegyverszállítások révén szándékoznak "megedzeni" - hangoztatják a kancellári hivatalban –, hogy így bekerítsék Teheránt és gondoskodjanak a stabilitásról. Berlin a lap szerint azt reméli, hogyha felfegyverezi a szövetségeseit, például Leopard páncélosokat ad el Szaúd-Arábiának, azzal elejét veheti az olyan konfliktushelyzeteknek, amelyekben Németországnak tevőlegesen részt kéne vennie.

Az FTD a továbbiakban rámutat arra, hogy a NATO-ban nincs egységes exportpolitika. A Bundeswehr takarékossági kurzusa miatt szenvedő német fegyveripar a világ harmadik legnagyobb exportőre, de hosszú ideje a versenyhátrány miatt panaszkodik. Az ágazat  arra hívja fel a figyelmet, hogy más NATO államok kevesebb korlátozást alkalmaznak saját gyártóikkal kapcsolatban, még a nem demokratikus rendszerek esetében is.

A berlini kezdeményezésből mindenekelőtt a német páncélosgyártók profitálnának, amelyek iránt többek között az erős felfegyverzésre törekvő Öböl menti államok érdeklődnek. Szaúd-Arábián kívül Katar is akár 200 Leopard-páncélost vásárolna, az emirátus továbbá be akar szállni a Meads rakétaelhárító rendszerbe, amelyet Németország az Egyesült Államokkal és Olaszországgal közösen fejleszt ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.