BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak ürügy Irán? - Olmert kritizálta Netanjahut

Élesen bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikáját elődje, Ehud Olmert.

A volt kormányfő helyi idő szerint hétfő este New Yorkban elhangzott előadásában felrótta Netanjahunak, hogy kormányzása csaknem négy évvel ezelőtti kezdete óta egy tapodtat sem haladt előre a palesztinokkal való megbékélés.

Elismerően szólt viszont Mahmúd Abbász palesztin elnökről, kiemelve, hogy a Palesztin Hatóság vezetője hosszú idő óta mindig elítéli, ha terrorista cselekményt követnek el. A volt izraeli kormányfő szerint Abbász megbízható partner a béketárgyalásokon.

Olmert úgy véli: Netanjahu az iráni kérdést arra használja fel, hogy amíg az napirenden van, ne kelljen foglalkoznia az izraeli-palesztin megbékéléssel.

Elismerte ugyanakkor, hogy Izrael nem tűrhet el semmifajta iráni nukleáris fenyegetést. Ennek elhárítása érdekében hazájának együtt kell működnie az Egyesült Államokkal és Európával - jelentette ki. Nem közölte, hogy versenybe száll-e Netanjahu ellen a január 22-i parlamenti választásokon, megfigyelők mégis arra következtettek előadásából, hogy az már kampányának része volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.