BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uszoda is épül a Tüskecsarnok mellé

Döntött a kormány, megépülhet az 50 méteres uszoda a Tüskecsarnok mellé – jelentette be pénteken a kabinet döntését Giró-Szász András kormányszóvivő.

Az uszoda 2,2 milliárd forintból valósulhat meg, s várhatóan 2014 harmadik negyedévében nyithatja meg kapuit – mondta Vígh László kormánybiztos. A létesítményhez 1000 fős lelátó épül majd, így arra nem lesz alkalmas, hogy a 2021-es úszó világbajnokság helyszíne legyen. A kormánybiztos szerint a Tüskecsarnokkal és a mellette felépülő uszodával az Infopark mellett egy olyan multifunkcionális sportkomplexum valósulhat meg, amelyben a hallgatók szinte minden sportágat űzhetnek.

A Tüskecsarnokot 1993-ban kezdték építeni, ám a beruházás 1996-ban leállt. A jelenlegi kormány korábban döntött arról, hogy a félbemaradt építkezést folytatni kell. Jelenleg egy jégpálya üzemel benne, mivel ezt tudták a leggyorsabban és a legkisebb beruházással kialakítani. A 20x40 méteres küzdőterű létesítmény közel 4000 fő befogadására lesz alkalmas, és a ritmikus gimnasztikán kívül minden teremsportág versenyeit meg lehet majd rendezni benne. Rangos nemzetközi sportversenyek mellett kulturális eseményeknek és koncerteknek is otthont adhat majd a 71 méter hosszú és 42 méter széles építmény. A 4000 fős létesítmény 2014 első negyedévére készülhet el. "Nemzetközi szintű versenyeket is le lehet majd bonyolítani benne, akár 36 pingpongasztalon is folyhatnak egyszerre a versenyek" – emelte ki Vígh László.

A kiegészítő létesítmények között a kormánybiztos megemlítette a szomszédban található négy, egyenként 18x36 méteres, valamint további két, 18x18 méteres munkacsarnokot. Összesen 35 öltöző lesz a létesítményben, így egyszerre hat-hét testnevelési órát is meg lehet tartani benne. Emellett sportorvosi rendelőt és egy diagnosztikai központot is terveznek a Tüskecsarnokba. Hogy ezek kialakítása ideális legyen, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával, a Sportkórházzal és a kardiológiai intézettel is egyeztetéseket folytattak.
A létesítmény a tervek szerint az egyetemi, diák- és főiskolai sport fellegvára lesz, hiszen a közelben találhatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem épületei. Ezenkívül a kerületi iskolások, valamint a sportolni vágyó felnőttek igényeit is igyekszik majd kielégíteni.

"A Tüskecsarnokkal kapcsolatos legújabb fejlemény, hogy még pénteken beadjuk az engedélyes terveket a hatóságokhoz, a kiviteli tervek még az idén elkészülnek, s ezek alapján hamarosan elindítjuk a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást" – közölte a sportlétesítmények fejlesztésért felelős kormánybiztos. Decemberben elindul a közbeszerzés, utána kilenc-tizenkét hónapra van szükség a projekt befejezéséhez, erre 5,9 milliárd forint áll a rendelkezésre.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) jövő évi büdzséjében 7,38 milliárd forint – az ideiben még 3,712 milliárd forint – szerepelt. A beruházásokra 2013-ban 4,819 milliárd forint van – tavaly ez az összeg 1,155 milliárd forint volt. Ebből a büdzséből fedezik a Tüskecsarnok befejezését is, és az ezzel kapcsolatos beruházásokat. Az NSK költségvetéséből fizetik ki majd az olimpiai központok – köztük a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) – fejlesztésére, illetve ezeknek az előkészítését. A parlament decemberi döntése alapján hat sportlétesítménnyel bővült a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon köre. Védetté tették a Puskás Ferenc Stadiont és Létesítményeit, a Tatai Edzőtábort, a Révfülöpi Vitorláskikötőt, a három létesítményből álló Nemzeti Sportuszodákat (a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, a Császár-Komjádi Sportuszodát, a Kőér utcai Sportuszodát), a szegedi evezős olimpiai központot és a Dunavarsányi Edzőtábort. A tervek szerint 2020-ig a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen több mint tíz új létesítmény és a hozzájuk kapcsolódó parkolóház épül fel. Ezek közé tartozik például az új, 65 ezer férőhelyes, multifunkcionális nemzeti labdarúgó-stadion, amelyet a tervek szerint 2016-ban adnának át. Istvánmezőn 2015 és 2020 között még egy úszó- és vízilabda komplexumot, egy 2500 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokot, egy edzőcsarnokot a labdajátékok számára, valamint egy tornacsarnokot alakítanának ki, de felújítják a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot és a Millenáris Velodromot is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.