BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalább 12 milliárdot költ idén a kormány focira

A költségvetésben lefektetett összeg sokszorosa folyhat be például a társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően.

Mintegy 12 milliárd forintot bizonyosan el fog költeni az idén az kormány labdarúgásra – derül ki az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) vezetőjének Oláh Lajosnak írt válaszában. A Demokratikus Koalíció képviselője eredetileg Matolcsy Györgyöt kérdezte írásban, hogy napjainkban, illetve az elkövetkezendő 5 évben az Orbán-kormány mennyit tervez költeni a futballal kapcsolatos fejlesztésekre. A nemzetgazdasági miniszter helyett a sportot felügyelő Balog Zoltán válaszolt. Az Emmi vezetője leírta, hogy az idei költségvetésben tárcája 1,71 milliárd forintos (2012-ben 1,9 milliárdot) támogatást ad az országos sportágra szakszövetségek akadémia rendszerének kialakítására és a labdarúgó-szövetség utánpótlás-nevelési feladatainak támogatására.

A debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion rekonstrukciója 2011-14 között 12,5 milliárdos támogatásából az idei büdzsében 9,1 milliárd áll rendelkezésre (tavaly 3,7 milliárd).  A labdarúgó stadionok műszaki, infrastrukturális és biztonságtechnikai fejlesztésére az idén 864,0 millió (2012-ben 960 millió) forint áll rendelkezésre.

Az idei büdzsében nem szerepel külön tételként a 2016-ra elkészülő új 65 ezres futballaréna és a Puskás Ferenc Stadion felújításának költsége, egy külön tétel van létesítményberuházásokra 4,8 milliárddal.

Oláh szerint a felsorolt összegek csak szeletei annak a forrásnak, amit a futball kap, hiszen nem kapott választ arra, hogy az állami cégek milyen támogatást és reklámot biztosítanak. A Klubrádiónak azt mondta: akkor lehetne jó focit csinálni, ha transzparens lenne a csapatok és a sportág támogatása. Például ne lehessen feltenni azt a kérdést, hogy a Fradi miért kap több százmillió forintot a Szerencsejáték Zrt.-től, míg más csapatok 1-2 milliót egy ugyanolyan pályázattal. Azt is firtatta, hogy a Fradi pályára úgy írnak ki közbeszerzési pályázatot, hogy egy cég tud rá jelentkezni. A 12 milliárdba kerülő FTC-stadion építésére egyébként nincs megemlítve az idei büdzsében külön forrás.

Csak közvetlenül mintegy 35,6 milliárd folyik a büdzséből összesen a magyar sportba az idén, de még ennyi pénz jöhet be a társaságiadó-kedvezményből is. Ebből eddig 33,5 milliárdot hívtak le a sportszervezetek, a támogatások 69 százaléka a labdarúgáshoz kötődött. A 2012-13 támogatási időszakra 125 milliárdos igény érkezett, amelyből a futball 72,3 milliárddal rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.