BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Titkos ügyletek az adóparadicsomokban - a legnagyobb kiszivárogtatás

Valószínűleg a történelem eddig legnagyobb adatkiszivárogatásával van dolgunk - írja a Süddeutsche Zeitung mai száma.

Egy anonim forrás ugyanis olyan bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra és bocsátott világszerte lapok rendelkezésére, amelyek arról szólnak, hogy gazdagok és bűnözők milyen titkos módon vettek igénybe különféle postafiókcégeket és trösztöket annak érdekében, hogy nagy vagyonokat rejtsenek el és kétes ügyleteket leplezzenek el. Egy bennfentes szerint "ez az eddigi legnagyobb csapás a világgazdaság nagy fekete lyukára nézve" .

A listán több mint 170 országból 130 ezer név van felsorolva. Köztük oligarchák, fegyverkereskedők és pénzügyi zsonglőrök nevei vannak. A leleplezések eddig ismeretlen betekintést kinálnak a pénzügyi ipar olyan ágazatába, amely eddig teljes diszkrécióban élt. Európai szakemberek az újabb adatkiszivárogtatást azzal az esettel hozzák párhuzzamba, amikor adó-CD-k bukkantak fel néhány évvel ezelőtt és amelyek Liechtensteinben és Svájcban jelentős változtatásokat idéztek elő. "Én még sohasem láttam ilyesmit. A titkos világ nyilvánossá vált" - idézte a müncheni lap Arthur Cockfield kanadai jogászprofesszort és adószakértőt. A Süddeutsche Zeitung szerint egy ismeretlen személy több mint egy évvel ezelőtt átadta az adatokat oknyomozó újságirók szervezetének (ICII) Washingtonban, ám a müncheni lap az információkat ettől függetlenül leellenőrizte és hónapokon át értékelte, mégpedig Németországban a Norddeutsche Rundfunkkal, Svájcban a Sonntagszeitunggal, Nagy-Britanniában a Guardiennel, az Egyesült Államokban pedig a Washington Posttal közösen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.