BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tisztább és olcsóbb lesz a kampány?

Átalakítják a választásikampány-finanszírozási rendszert a kormánypártok: a tervek szerint az egyéni jelöltek egymillió forint állami támogatást kaphatnak majd, a pártok pedig legfeljebb csaknem 600 milliót.

A részleteket a KDNP-s Rétvári Bence ismertette szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón, kifejtve: az állam az egyéni képviselőjelölteknek és a listát állító pártoknak is biztosít támogatást, mégpedig úgy, hogy a választókerületi jelöltek egymillió forintos költségvetési támogatásra lesznek jogosultak az államkincstártól egy kártya formájában, amelyről készpénzt nem vehetnek majd fel. Az a párt pedig, amely minden választókerületben állít jelöltet, maximum csaknem 600 millió forintot kaphat.

A kiadásokkal szigorúan el kell majd számolni. A politikus példaként említette, hogy aki nem kapta meg a szavazatok legalább két százalékát, annak kamatostul vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást. Változnak az adományelfogadási szabályok is, amelyek értelmében más államtól, belföldi és külföldi jogi személytől, külföldi természetes személytől és névtelen adományozótól nem lehet támogatást elfogadni. A politikus megítélése szerint az új szisztémával tisztább, átláthatóbb és olcsóbb lesz a kampányfinanszírozás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.