BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul járhatnak a trafikosok: népszavazás jöhet

A dohánytermékek árusításával kapcsolatban fogadott el népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén. A testület által hitelesített kérdés azt célozza, hogy a dohányboltokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani.

Ha az OVB most meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor elindulhat az aláírásgyűjtés. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazást lehessen tartani, 200 ezer támogató aláírásra van szükség.

A hitelesített népszavazási kezdeményezés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?".

Közben meg is nyíltak az első nemzeti dohányboltok, írta az Index. Azok az üzletek, ahol minden szükséges engedélyt megszereztek, akár már a júliusi határidő előtt is megkezdhetik a működést. Az egyik első ilyen bolt Kispesten nyílt, az uszoda mellett, egy kéttannyelvű gimnáziumhoz közel.

Lapunk értesülése szerint hamarosan számlázza a trafikosoknak a koncessziós díjat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. Mintegy 5400 trafiknak kell most fizetnie, de további 1400 településre fut még kiírt pályázat. Szép összeg fog összegyűlni az NDN számláján, ugyanis kétezer fős településig 100 ezer forint, tízezer fős településig 160 ezer forint, tízezer fő feletti településen 200 ezer, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 240 ezer forint a koncessziós díj. Így bőven 1 milliárd forint felett lehet majd az NDN bevétele.

Közben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közzétette a trafikpályázatokról készült emlékeztetőket, azonban sok új információ nem derül ki belőlük.

Az OVB az ülésen egy az ország Európai Uniós tagságát érintő kezdeményezésről is határoztak. A testület egyhangúlag utasította el egy magánszemély kezdeményezését, amely így szólt: "Akarja-e, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból?"

Az OVB két népszavazási kezdeményezésről szóló döntését - szavazategyenlőség miatt - a következő, július 2-ára tervezett ülésére halasztotta. A testület ügyrendje szerint ugyanis ha szavazategyenlőség alakul ki egy határozattal kapcsolatban, akkor addig kell folytatni a vitát, azaz a tagoknak egymás meggyőzését, amíg valamelyik álláspont többséget nem kap.

A két kérdés arra irányul, az Országgyűlés fogadjon el törvényt arról, hogy a jövőben az OVB által hitelesített népszavazási, illetve népi kezdeményezések aláírásgyűjtő ívei elektronikus formában is aláírhatóak legyenek.

Az ülésen elhangzott az is, a Fidesz és a KDNP egyelőre nem közölte, hogy a közös pártlistáról kit küldenek majd a május 31-én képviselői helyéről lemondott kereszténydemokrata Stágel Bence helyére, azaz az OVB kinek adja ki a mandátumot. Az új képviselőt a pártok vasárnapig nevezhetik meg; ha nem közlik, akkor a listáról automatikusan a következő jelöltnek adják ki a mandátumot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.