BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU Bírósága döntött a kiemelt sportesemények közvetítéséről

Az uniós Bíróság FIFA és UEFA vs. Belgium és Egyesült Királyság ügyekben múlt héten hozott ítéletei szerint a tagállamok – az uniós jog tiszteletben tartásával és bizonyos feltételeknek eleget téve – szabadon állíthatják össze a társadalmuk számára kiemelten jelentősnek minősített események jegyzékét, melyben akár a labdarúgó világ- és Európa bajnokság döntőinek valamennyi mérkőzése is szerepelhet. Az ítéletek – a 2011-es Murphy-ügyet követően – újabb rést ütnek a sportközvetítési jogok tulajdonosai által alkalmazott értékesítési módszereken, és a közszolgálati televíziókat versenyelőnybe hozhatják az előfizetős, tematikus csatornákkal szemben.

A döntések alapjául szolgáló EU-s irányelv alapján a tagállamok megtilthatják az általuk a társadalom számára kiemelten jelentősnek minősített események kizárólagos közvetítését, amennyiben az ilyen közvetítés a közönség jelentős részét megfosztaná ezen eseményeknek ingyenes TV-adáson keresztül történő követésének lehetőségétől. A jegyzéket – a tagállamok által közölt indokok alapján – az Európai Bizottság hagyja jóvá, amely korlátozott ellenőrzése körében elsősorban az uniós jog által elismert szabadságokra és jogokra gyakorolt hatásokat vizsgálja.

Az irányelvet átültető Médiatörvény alapján a Médiatanács – előzetes konzultáció után – korábban összeállította a kizárólag sporteseményeket tartalmazó jegyzék tervezetét, amely a többi már jóváhagyott listához képest bővebbnek tekinthető. A Bizottság minden bizonnyal a friss ítéletek fényében vizsgálja majd a jegyzéket, melyet a Médiatanácsnak az uniós joggal való összhang biztosítása végett – elsősorban a kevésbé népszerű sportágak esetében – alapos indokokkal szükséges alátámasztania. A Médiatörvény a kiemelt események közvetítéséhez legalább 80 százalékos lefedettséget követel meg, így a jegyzéken szereplő eseményeket csak az MTV, az RTL Klub vagy a TV2 közvetítheti, ami jelentős mértékben csökkentheti a jogokért folyó versenyt. Ráadásul amennyiben a listázott jogot egy másik csatorna szerezné meg, köteles azt továbbadni az említett médiaszolgáltatóknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.